• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Nederlandse Wkkgz wetgeving vanaf 1 januari in voege. Dit is wat je moet weten...

27 december 2016 | Schoonheidszorg
Nederlandse Wkkgz wetgeving vanaf 1 januari in voege. Dit is wat je moet weten...

Ben jij als beauty professional werkzaam in Nederland? Dan kan het goed zijn dat je valt onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Dit is een wet die toeziet op de correcte afhandeling van klachten van cliënten. Per 1 januari moeten alle klachtenregelingen van zorgverleners voldoen aan deze nieuwe wet. Wat is deze wet precies? Hoe weet je dat jouw schoonheidssalon valt onder deze wet? Wij beantwoorden vier vragen.

  1. Wat is de wet Wkkgz?

Om ervoor te zorgen dat zorgverleners op een goede en zorgvuldige manier met klachten van cliënten omgaan, bestaat er de wet Kwaliteitswet Zorginstellingen en de Wet klachtrecht cliënten zorgsector. Deze wetten zijn per 1 januari 2016 samengebracht tot één wet: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Zorgverleners hebben heel het jaar de tijd gehad om hun klachtenregeling aan te passen aan de nieuwe wet. Per 1 januari zullen zij stuk voor stuk moeten voldoen aan de Wkkgz. De reden van deze verandering is dat de overheid er graag op wilt toezien dat elke zorgklacht snel en op een laagdrempelige manier kan worden gemeld. Tegelijkertijd wil de overheid met de wet extra zorgdragen voor transparantie binnen de zorg. Elke zorgaanbieder is voortaan verplicht om zorgklachten met cliënten te bespreken, deze op te nemen in een dossier, en deze te vermelden wanneer cliënten daarom vragen.

2. Wanneer is deze wet op mij van toepassing?

Aan je inschrijvingsnummer in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kun je gemakkelijk zien of jouw werkzaamheden onder de Wkkgz vallen. Heeft jouw bedrijf de SBI-code 96.02 in het Handelsregister? Dan verleen jij beroeps- of bedrijfsmatige zorg en val jij in veel gevallen onder de Wkkgz. Ook wanneer je klanten een kans op genezing in het vooruitzicht stelt of cosmetische handelingen zoals chemische peelings of laserbehandelingen uitvoert, val je over het algemeen onder de wet. Tegelijkertijd bestaan er verschillende uitzonderingen. Wanneer je als schoonheidsspecialiste of visagiste bijvoorbeeld enkel reinigende producten gebruikt tijdens je behandeling, ben je niet verplicht om je aan de wet te houden. Ook kappers en pedicures zijn niet verplicht om hun klachtenprocedures aan te passen. Wil je weten of jouw salon onder de Wkkgz valt? Doe de zelftest op de website van de rijksoverheid!

3. Hoe ga ik om met klachten volgens de Wkkgz regeling?

Volgens de Wkkgz regeling is een eerste stap naar een goede oplossing van klachten altijd een goede communicatie. Deze communicatie start al voordat jij jouw behandeling inzet. Wat kan een klant verwachten? Welke bijwerkingen kan een product eventueel hebben? Het is aan te raden om dit niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk te communiceren. Bijvoorbeeld door uitgebreide informatiefolders samen te stellen of informatie beschikbaar te stellen op je bedrijfswebsite. Ben je benieuwd welke informatie nog meer niet mag ontbreken op jouw website? Lees ook onze weblog 'Wat moet er zeker op je website staan?'

4. Hoe waarborg ik een laagdrempelige klachtenregeling?

Volgens de Wkkgz regeling is het toverwoord bij klachtengeschillen duidelijk: laagdrempeligheid is de sleutel! Ook hierbij is het cruciaal dat je jouw klachtenprocedure zorgvuldig op papier zet. De beroepsorganisatie ANBOS kan je hierbij helpen. Zij hebben per beroepsgroep een klachtenfunctionaris ingesteld en een klachtenprocedure omschreven. Wanneer je lid bent van de ANBOS, ben je automatisch lid van een geschillencommissie waar zowel jij als jouw klanten een beroep op kunnen doen in het geval van klachten.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie