• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Welke nagelvijl is het beste?

15 januari 2014
Welke nagelvijl is het beste?

Eén van de belangrijkste instrumenten van nagelstylistes is de nagelvijl. Een nagelvijl heeft twee belangrijke functies, namelijk het aanpassen van de lengte van de nagel en het in de juiste vorm vijlen van de nagel. Er zijn echter allerlei soorten nagelvijlen op de markt. Nagelvijlen kunnen een verschillende soort grit hebben en ze kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Welke vijl het meest geschikt is, hangt onder meer af van het doel en de soort nagels die je ermee gaat bewerken.

Wat wordt er bedoeld met de grit van een nagelvijl?

Wanneer je een nagelvijl kiest voor het bewerken van de nagels van je klant, dien je een nagelvijl met het juiste aantal grit te kiezen. Met grit wordt het korrelvormige materiaal op de vijl bedoeld. Op een vijl staat vaak het aantal grit aangegeven. Hiermee worden het aantal vijldeeltjes per vierkante centimeter bedoeld. Sommige vijlen hebben een hele fijn grit, andere hebben een meer ruwe grit. Hoe hoger het aantal grit hoe fijner de nagelvijl is en hoe gladder de nagelvijl aanvoelt. Vijlen zijn meestal uitgerust met twee soorten grit; bijvoorbeeld 100 grit aan de ene kant en 180 grit aan de andere kant.

Nagelvijl met ruwe of fijne grit?

Nagelvijlen met een hele ruwe grit (80-100 grit) zijn vooral geschikt voor nagelverlengingen met acryl. De medium ruwe nagelvijlen (180 grit) gebruik je voor iets minder dikke nagelverlengingen, zoals de meeste tips en om de vrije rand van teennagels in vorm te brengen. Met de nagelvijlen met een fijne grit (240-600 grit) kun je gemakkelijk oneffenheden, ribbels en verkleuringen wegwerken en de vrije rand van natuurlijke nagels vormgeven. Nagelvijlen met een zeer fijne grit (600-2400 grit) worden gebruikt als nagelbuffer. Dit wordt ook wel het polijsten van de nagels genoemd. De nagels worden hierdoor gladder en krijgen meer glans. Nagellak is gemakkelijker aan te brengen op een gladde nagel. Wil je leren om op professionele wijze nagels te verzorgen en te stijlen? Volg dan onze Cursus Nagelstyling Gelnagels (basis).

Nagelvijlen en materiaalsoorten

Een bekende materiaalsoort voor nagelvijlen is metaal. Het gebruik van deze soort vijl wordt echter afgeraden omdat deze erg hard is en de nagels kan beschadigen. Andere materiaalsoorten voor nagelvijlen zijn hout en karton. Deze vijlen zijn meestal goedkoper, maar gaan minder lang mee dan metalen vijlen. Verder bestaan er ook nog glazen vijlen. Dit is een duurdere soort nagelvijl, omdat een glasvijl niet slijt. Deze vijl kun je alleen maar gebruiken door in één richting te vijlen in plaats van heen en weer. Dit is alleen maar goed, want met zaagbewegingen kun je de nagel beschadigen. Een glasvijl is ook erg hygiënisch, omdat je hem gemakkelijk onder de kraan kunt afwassen zonder dat er vuil op achterblijft. Een klein nadeel is dat een glasvijl sneller breekt.

Leer alle kneepjes van het vak van nagelstyliste

Wil je alle kneepjes van het vak van nagelstyliste leren, bekijk dan ons aanbod aan Nagelstyling Cursussen voor zowel beginners als gevorderden. De praktijkgerichte cursussen worden gegeven door echte experts op het gebied van nagelstyling. Wil je zelfstandige nagelstyliste worden? Ook daarvoor ben je hier aan het juiste adres.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie