• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat te doen bij nagelriemontsteking?

Wat te doen bij nagelriemontsteking?

Nagelriemontsteking is een veelvoorkomend probleem. Nog nooit zaten je vingers zo in de weg. Het lijkt wel of je ze overal aan stoot, maar dat komt omdat ze extra gevoelig en pijnlijk zijn, vanwege de nagelriemontsteking. Maar ook aan de tenen kan een nagelriemontsteking ontstaan, waardoor schoenen dragen pijnlijk wordt. Wat is nagelriemontsteking en hoe kun je het behandelen en voorkomen?

Wat is nagelriemontsteking?

De medische benaming voor nagelriemontsteking is ‘paronychia’. In de volksmond wordt het ook wel ‘omloop’ genoemd’. De nagelriem of de nagelwal van de nagel is ontstoken. De nagelriem (eponychium) is de verhoornde rand van de nagelwal aan de zij- en achterkant van de nagel. De nagelriem heeft als functie om het binnendringen van vuil en bacteriën tegen te gaan. Met de nagelwal bedoelen we de huid direct langs de nagels. Er bestaan twee vormen van nagelriemontsteking, namelijk een acute en een chronische vorm.

Hoe ontstaat acute nagelriemontsteking?

De acute vorm van nagelriemontsteking heet ‘pyogeen paronychia’. De symptomen komen bij een acute ontsteking plotseling opzetten. Bacteriën zijn de veroorzaker van deze aandoening. In de meeste gevallen gaat het om stafylokokken of streptokokken, die via een wondje de huid binnendringen en zich vermenigvuldigen. Wondjes kunnen ontstaan door nagelbijten of het lostrekken van velletjes langs de nagel. Ook duimzuigen of het te kort afknippen van nagels kan tot wondjes leiden. Snel genezen van nagelbijten? Lees hier verder!

Hoe ontstaat chronische nagelriemontsteking?

De chronische vorm van nagelriemontsteking noemen we ‘candida paronychia’ en wordt veroorzaakt door de schimmel candida albicans. Deze schimmel komt doorgaans bij iedereen op de huid voor en zorgt alleen voor problemen bij langdurige beschadiging van de huid. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die veel met hun handen in het water zitten. Doordat de huid week wordt, kan de schimmel gemakkelijker binnendringen. Professionals die vaak last hebben van deze aandoening zijn kappers.

Wat zijn de symptomen van nagelriemontsteking?

De symptomen zijn rode, pijnlijke en gezwollen plekken langs de nagel, eventueel met een kloppend gevoel in de vingertoppen of tenen. Bij acute nagelriemontsteking is er soms ook pus te zien. Wanneer de ontsteking wordt verwaarloosd kan de nagel loslaten. Soms kan de nagel er na een tijdje helemaal vanaf vallen. Bij chronische nagelriemontsteking zien we meestal geen pusvorming. Na verloop van tijd kan deze ontsteking leiden tot het verkleuren of het slecht uitgroeien van de nagel.

Hoe kan nagelriemontsteking worden behandeld?

Het is afhankelijk van de ernst en de soort ontsteking op welke manier de ontsteking het beste behandeld kan worden:

Sodabadje
Een lichte acute ontsteking geneest meestal na een paar dagen vanzelf. Je kunt dit proces ondersteunen door de vingers of tenen in een sodabadje te houden.

Pus verwijderen
Wanneer de ontsteking gepaard gaat met pus, is het soms nodig om de pus te laten verwijderen door een arts. De arts maakt dan een klein sneetje om de pus weg te halen. Soms kan de ontsteking onder de nagel zitten, in dat geval zal een deel van de nagelbasis verwijderd moeten worden om de pus weg te laten lopen. Gaat het om een fikse ontsteking dan kan een arts antibiotica voorschrijven.

Schimmeldodende zalf
Bij chronische nagelriemontsteking kan een arts een schimmeldodend middel voorschrijven in de vorm van zalf en wanneer de ontsteking zeer hardnekkig is in de vorm van een orale anti-schimmelkuur. Een chronische ontsteking heeft vaak heel wat tijd nodig om te herstellen.

Hoe kun je nagelriemontsteking voorkomen?

Nagelriemontsteking kun je voorkomen met een goede voet-, hand- en nagelhygiëne. Het is geen overbodige luxe om je handen en voeten regelmatig onder handen te laten nemen door een professionele manicure. Vermijd ook slechte gewoontes als nagelbijten, plukken aan nagelriemen, knippen van nagelriemen of veel contact met water of schoonmaakmiddelen die de huid week maken. Wil je zelf een expert worden in nagelverzorging? Volg dan onze opleiding Pedicure Hasselt, Antwerpen of Amsterdam!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie