Wat is minerale make-up en hoe gebruik je het?
Wat is dat nu eigenlijk minerale make-up? Minerale make-up bestaat uit natuurlijke ingrediënten, die moeder aarde ons zo te bieden heeft. Dat moet goed zijn! Echter, is deze make-up wel fijn in het dagelijks gebruik? Bereik je er ook echt die effecten mee die je wenst? Zijn er speciale make-up technieken voor nodig? Wellness Academie geeft je hier antwoord op al deze vragen over deze bijzondere soort make-up.
Waar is minerale make-up van gemaakt?
De naam verklapt het natuurlijk al een beetje, want deze make-up producten bestaan uit mineralen. Maar welke mineralen zijn dat dan? De belangrijkste bestanddelen van minerale make-up zijn:
- Mica
- Zinkoxide
- IJzeroxide
- Titaniumoxide
- Boron nitride
- Silica
We leggen je graag uit waarom deze mineralen zo geliefd zijn in make-up producten. Elk mineraal heeft namelijk zo zijn eigen kwaliteiten.
Waarom worden deze mineralen gebruikt?
Mica is een geliefd bestanddeel in make-up producten, omdat de structuur van dit mineraal zijdezacht is. Daardoor voelt het heel licht aan op de huid en het geeft bovendien een prachtige parelmoer glans. Let wel op de manier waarop dit mineraal wordt gewonnen. Hierover bestaat namelijk veel controverse, vanwege kinderarbeid en uitbuiting.
Zinkoxide en titaniumoxide zijn mineralen, die gebruikt worden als uv-filter in cosmetica. Daarbij zorg titanium voor een mooie dekking en werkt zink helend en rustgevend op de huid bij roodheden. IJzeroxide staat bekend om zijn mooie kleurpigmenten en wordt dus toegevoegd om kleur te geven aan de make-up.
Boron nitride heeft op zijn beurt een bacterieremmende, ontsmettende en absorberende werking. Hierdoor smelt de make-up beter samen met de huid. Het voorkomt het typische ‘masker-effect’. Silica staat bekend om zijn vochtvasthoudende eigenschappen, waardoor de huid minder snel uitdroogt.
Huidbeschermende en -verzorgende kwaliteiten
Minerale make-up maakt je niet alleen mooier, maar beschikt dus eveneens over huidbeschermende en -verzorgende eigenschappen. Dat is ook de reden dat minerale make-up vaak een uitkomst biedt voor mensen met een probleemhuid. Niet alleen irriteren de natuurlijke ingrediënten de huid minder snel, ook de verzorgende en beschermende eigenschappen kunnen de conditie van de huid verbeteren. Daarbij sluiten de mineralen de huid niet af. Dat betekent dat er minder kans is op ontstekingen. Ook als het warm weer is, is minerale make-up een goed idee. De make-up smelt namelijk niet, zoals dat bij andere soorten make-up wel het geval is.
Is 100% minerale make-up mogelijk?
Binnen de beauty branche, maar ook ver daarbuiten, zien we de tendens dat consumenten steeds kritischer worden en steeds meer de voorkeur geven aan ‘natuurlijke producten’. 100% minerale make-up is mogelijk, maar het is wel gelimiteerd. 100% minerale bestanddelen betekent dat het make-up product altijd in poedervorm is. Dat is heel goed mogelijk als het gaat om gezichtspoeders, blush, bronzer en oogschaduw. Echter zijn er ook huidjes, bijvoorbeeld bij een erg droge huid of een rijpere huid met lijntjes en rimpeltjes, die eerder om een vloeibaar product vragen. Denk daarbij aan een vloeibare foundation. Dan zullen er aan de producten andere ingrediënten toegevoegd moeten worden, dan alleen maar mineralen. Dit kunnen uiteraard wel natuurlijke ingrediënten zijn, zoals jojoba-olie. Wil je het fijne weten over huidverzorging, make-up en beauty? Mis dan niet onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!
Wat zijn de nadelen van minerale make-up?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, biedt minerale make-up veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo zijn de mineralen minder geschikt voor mensen met een droge huid. De bestanddelen kunnen de huid namelijk gemakkelijk uitdrogen. Een ander nadeel is dat deze make-up geen ‘bindmiddelen’ bevat, waardoor de make-up minder lang op het gelaat blijft zitten. Wil je een make-up look creëren die urenlang perfect moet blijven zitten, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid? Dan is minerale make-up niet de beste keus. Een ander nadeel is dat er binnen de minerale make-up minder kleuren en tinten mogelijk zijn. Dat kan het soms lastig maken om bij iemand de perfecte make-up kleur te vinden.
Tips voor het aanbrengen van minerale make-up
Tot slot geven we je graag wat tips mee voor het aanbrengen van minerale make-up.
Tip 1: verzorging en hydraterende dagcrème
Reinig eerst het gelaat met een milde cleanser en verzorg de huid met een goed hydraterende dagcrème. Hiermee voorkom je dat de huid uitdroogt én dat de minerale poeders beter hechten op de huid. Wil je alles leren over een correcte gelaatsverzorging? Volg dan onze Cursus Gelaatsverzorging.
Tip 2: less is more
Deze tip geldt bij heel veel make-up looks, maar zeker bij minerale make-up. Om de make-up mooi dekkend te maken, heb je maar een heel klein beetje poeder nodig voor een natuurlijke look. Je kunt beter met te weinig poeder beginnen, want het is gemakkelijker om een extra laagje aan te brengen, dan het teveel aan poeder weer van het gezicht af te halen.
Tip 3: kabuki kwast
Je brengt minerale make-up het eenvoudigste aan op het gelaat met een kabuki kwast. Dit is een kwast met een kort handvat en met heel veel haartjes, die goed de minerale poeder opnemen en afgeven. Je kunt hiermee gemakkelijk de poeder gelijk over het gelaat verdelen, zonder dat je de aangebrachte poeder weer wegveegt. Voor het plaatselijk aanbrengen van poeder, gebruik je een kleinere kwast.
Tip 4: werk met draaiende bewegingen
Bij het aanbrengen van minerale poeder is het belangrijk dat je werkt met draaiende bewegingen. Met deze techniek voorkom je dat er strepen of vlekken achterblijven. Werk daarbij ook altijd van het midden van het gelaat naar de zijkanten toe.
Wil je nog veel meer leren over make-up?
Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor een praktijkgerichte Opleiding Visagiste! In deze opleiding leer je alle professionele make-up vaardigheden, waarmee je complete make-up looks kunt uitwerken voor uiteenlopende gelegenheden: van een naturel dagmake-up tot uitbundige feestmake-up! Volg je liever een korte make-up cursus? Dat kan ook! Bekijk hier het overzicht van alle make-up cursussen van Wellness Academie.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.