Wanneer masseren met of zonder massageolie?
Bij een zalige ontspannende massage denken de meeste mensen meestal meteen aan massageolie. Dat geeft een prettig gevoel op de huid en zorgt ervoor dat de massagetechnieken op het lichaam soepel uitgevoerd kunnen worden. Vaak heeft de olie ook een heerlijke geur, wat helpt om nog beter te ontspannen. Toch bestaan er ook massages, waarbij juist geen olie wordt gebruikt. Wanneer masseren we met of zonder massageolie?
Wanneer masseren met massageolie?
Het doel van massageolie is om soepel over de huid te bewegen tijdens het geven van een massage. Dat is bijvoorbeeld belangrijk tijdens een klassieke ontspanningsmassage. Zou je tijdens deze massage geen olie gebruiken, dan krijg je veel wrijving. Dat voelt niet aangenaam aan. De massageolie helpt je om de volledige massage soepel en ontspannen uit te voeren, met het juiste contact met de huid. Je kunt kiezen voor een olie met een geurtje. Zo werkt lavendel bijvoorbeeld ontspannend. Let op, want wat jij lekker vindt, vindt je klant misschien geen prettige geur. Dat is heel persoonlijk. Laat je klant daarom vooraf zelf kiezen tussen enkele geurtjes.
Waarop letten bij het kiezen van massageolie?
Er zijn veel soorten massageolie op de markt. De kwaliteit loopt flink uiteen. Een goede massageolie maakt de huid soepel, maar ook weer niet te glad. Is de huid te glad, dan heb je minder grip op de huid en is er al snel te weinig wrijving. De wrijving moet precies goed zijn voor het effect dat je met de massage wilt bereiken. Voor ontspanning is er een lichte wrijving nodig. Wil je echter hier en daar wat dieper op de spieren inwerken, dan is meer wrijving gewenst. Tijdens onze Opleiding Massagetherapeut leer je hier meer over. Daarnaast is het vooral ook een kwestie van oefenen en uitproberen.
Verschil tussen natuurlijke en kunstmatige massageolie
Kies altijd voor een natuurlijk basismassageolie, zoals amandelolie, druivenpitolie of jojobaolie, in plaats van minerale olie. Natuurlijke olie wordt beter door de huid opgenomen, maar ook weer niet te snel, zodat de wrijving ideaal is. Deze olie hydrateert en verzorgt bovendien de huid. Minerale olie, zoals vaseline en paraffineolie, legt daarentegen een afsluitend laagje op de huid, wat tot huidirritatie kan leiden. Er blijft na de massage een onaangenaam vettig laagje achter. Voor een geurtje voeg je aan een natuurlijke basisolie enkele druppels etherische olie toe. Hier leren we je graag meer over in onze Cursus Aromatherapie. Er bestaat ook synthetische parfumolie. Vermijd deze olie met kunstmatige geur liever.
Wanneer masseren met of zonder massageolie?
Hoewel massageolie olie veel voordelen biedt, is het ook heel goed mogelijk om te masseren zonder massageolie. Zo wordt er bij een manuele lymfedrainage massage vaak geen of heel weinig massageolie gebruikt. Deze massage is gericht op het activeren van het lymfestelsel om gifstoffen af te voeren. Andere massages, waarbij massageolie juist niet of nauwelijks gebruikt wordt zijn de tui-na therapie en shiatsu massage. De Chinese tui-na massage heeft zijn wortels in de acupunctuur en is een goed alternatief voor wie niet van naalden houdt. De Japanse variant shiatsu wordt ook zonder olie uitgevoerd. Deze massages worden drukpuntmassages genoemd. Ze kunnen bijvoorbeeld ook prima over de kleding heen gegeven worden.
De tui-na en shiatsu massage
Tui-na staat voor ‘duwen en vastpakken’ en richt zich op het in balans brengen van de levensenergie Qi door met drukpunttechnieken in te werken op de acupunten en meridianen. Ook bij de Shiatsu massage wordt druk uitgeoefend op het lichaam. Op kleine gebieden wordt ingewerkt met de duimen en vingers. Op grote zones kan de therapeut de handpalmen, ellebogen, voeten of knieën gebruiken. Er kunnen ook rotaties en manipulaties uitgevoerd worden. Ook deze behandeling heeft tot doel om de doorstroming van de levensenergie en het bloed te stimuleren, lichaam en geest in balans te brengen en het zelfgenezend vermogen te activeren.
Holistic pulsing: pulserende massage zonder massageolie
Een andere massagebehandeling waar je geen massageolie voor nodig hebt, is holistic pulsing. Deze methode gaat ervan uit dat alles in ons lichaam stroomt, waaronder het bloed, de lymfe, energie en de ademhaling. Door het lichaam ritmisch in beweging te brengen, oftewel door het lichaam te ‘pulsen’, kun je aanvoelen waar deze stroming blokkeert. Met zachte pulsende bewegingen kun je deze blokkades oplossen en de mens weer helemaal tot zichzelf brengen. De ontvanger ligt tijdens deze behandeling gekleed op de massagetafel en massageolie is hierbij overbodig. Neem hier ook eens een kijkje bij onze Cursus Holistic Pulsing. Misschien iets voor jou?
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.