"Waar passie en kennis samenkomen, groeit talent uit tot meesterschap." (meer info)
"Waar passie en kennis samenkomen, groeit talent uit tot meesterschap." (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Veel gestelde vragen over exfoliëren

28 april 2016
Veel gestelde vragen over exfoliëren

Eén van de huidverzorgende behandelingen die meteen een zichtbaar en voelbaar resultaat geeft, is het exfoliëren van de huid. Het maakt de huid mooi egaal en het zorgt voor een frisse uitstraling. Exfoliëren vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de gezichtsverzorging. Maar doe je het wel goed? Gebruik je wel de juiste producten? En is exfoliëren hetzelfde als het scrubben van de huid? Hier geven we je antwoord op veel gestelde vragen over exfoliëren!

Hoe werkt exfoliëren?

Exfoliëren en scrubben zijn twee woorden die vaak door elkaar gebruikt worden. Toch is er wel degelijk een verschil. Scrubben betekent dat je de huid gaat behandelen met een crème met kleine korreltjes waarmee je dode huidschilfers verwijdert. Ga je exfoliëren, dan gebruik je een product met een zuur dat de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen losser maakt, waardoor ze sneller loslaten. Met als resultaat; een gezond glanzende en egale huid. Voorbeelden van ingrediënten met een exfoliërende werking zijn: glycolzuur en salicylzuur.

Wanneer een exfoliant gebruiken?

Mensen tot ongeveer 25 jaar hebben meestal geen exfoliant nodig. De huid vernieuwt zich nog op een hele effectieve manier. Daarna is het voor de huid moeilijker om dode huidcellen los te maken en kunnen de dode huidcellen zich gaan opstapelen. Dit zorgt voor een grauwe en doffe uitstraling. Bovendien vergroot dit de kans op onzuiverheden. Het exfoliëren van de huid biedt dan uitkomst. In onze Cursus Gelaatsverzorging laten we je graag kennismaken met alle situaties waarin een exfoliant effectief kan zijn en hoe je deze behandeling kunt uitvoeren.

Wat doet een exfoliant nog meer?

Veel mensen weten niet dat een exfoliant nog meer functies kan hebben dan alleen maar dode huidcellen verwijderen en daarmee de huid een gladdere en gezondere uitstraling geven. Afhankelijk van het product dat je gebruikt kan een exfoliant ook de collageenproductie van de huid stimuleren, waardoor je een stevigere huid krijgt. Een exfoliant kan ook pigmentvlekken verminderen. Daarnaast kan het verstoppingen in de talgklieren verhelpen, zodat puistjes geen kans krijgen. Verder kan een exfoliant eveneens de huid helpen om beter vocht vast te houden.

Welke exfoliant is geschikt voor mijn huid?

De twee exfolianten die het meest gebruikt worden zijn glycolzuur en salicylzuur:

  • Glycolzuur
    Belangrijke kenmerken van glycolzuur zijn dat het in water oplosbaar is en dat het een hele kleine molecuulgrootte heeft. Dit biedt als voordeel dat het gemakkelijk diep in de huid kan doordringen. Het nadeel is dat het bij mensen met een gevoelige huid ook sneller tot irritaties leidt. Gebruik producten met dit ingrediënt daarom vooral bij de droge en rijpe huid, die niet gevoelig is. Om effectief als exfoliant dienst te doen, moet er een concentratie van circa 8% glycolzuur aanwezig zijn.
  • Salicylzuur
    Belangrijke kenmerken van salicylzuur zijn dat het in vet oplosbaar is en dat het diep in de poriën kan binnendringen. Dit maakt salicylzuur zeer geschikt voor de vette huid, die veel last heeft van comedonen en puistjes. Daarbij is salicylzuur minder irriterend dan glycolzuur en daarom is het ook goed te gebruiken voor de gevoelige huid. Voor salicylzuur is er minimaal een concentratie van 1 tot 2% nodig om goed als exfoliant te kunnen functioneren.

Er zijn veel producten op de markt die ‘exfoliant’ worden genoemd. Welke het beste bij jou past? Zorg daarvoor eerst dat je goed weet wat voor type huid je hebt en ook kennis van de ingrediënten is belangrijk. Laat je adviseren door een schoonheidsspecialiste. Wil je zelf meer weten over huidtypen, cosmetica en ingrediënten en huidverzorging, dan leren we je dat graag tijdens onze Opleiding Schoonheidsspecialist.

Belangrijke aandachtspunten bij exfoliëren

Wanneer je begint met exfoliëren is het belangrijk dat je de huid hier aan laat wennen. Exfolieer niet te vaak en pas op dat de huid niet gaat irriteren. Anders moet je een stapje terug doen of een ander product uitproberen. Er zijn ook exfoliërende producten op de markt met ingrediënten die een kalmerende werking hebben, zoals aloë vera en kamille. Houd er rekening mee dat na het exfoliëren de huid gevoeliger is, omdat de bovenste huidlaag dunner is geworden. Zorg daarom voor extra bescherming tegen de schadelijke invloed van de zon.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie