Klachten door verkeerde zithouding? Enkele tips!
Veel mensen brengen een groot deel van de dag zittend door, bijvoorbeeld op kantoor achter de computer. Tel daar nog eens de tijd bij op die men zittend doorbrengt in de auto en thuis op de bank of opnieuw achter de computer. Vaak gaat dit gepaard met een verkeerde zithouding. Niemand zal er vreemd van opkijken dat hierdoor rugklachten, schouder- en nekklachten, pijn in de armen en hoofdpijn op de loer liggen. Naast bewustwording en een aanpassing van de levensstijl, is ook massage een belangrijke sleutel om hierin verandering te brengen.
Waarom kan zitten voor pijn zorgen?
Het probleem met mensen die op een dag vele uren achter elkaar zitten is dat ze zichzelf bepaalde zitgewoontes aanleren. Ze nemen steeds dezelfde houding aan, waardoor ze zonder zich daarvan bewust te zijn een bepaald deel van hun lichaam extra belasten. Je kunt al veel klachten voorkomen door je van dit patroon bewust te worden. Zit je misschien altijd te veel voorovergebogen, dan kan dit op den duur nek- of schouderklachten veroorzaken. Of misschien heb je de neiging om in je stoel naar één bepaalde kant te hangen. Hierdoor kun je een bepaald deel van je wervelkolom te veel belasten.
Van kwaad tot erger
Je lichaam gaat zich aanpassen aan de houding die je steeds aanneemt, waardoor bepaalde spieren altijd onder spanning staan en verkort en overbelast raken. Heb je gespannen schouders vanwege een verkeerde lichaamshouding, dan kan dit op den duur ook de spieren in je nek beïnvloeden, waardoor je nekwervels minder beweeglijk worden. Het doet nu pijn om je hoofd te bewegen en daardoor ga je minder bewegen. Zo word je steeds verder in je bewegingen beperkt. Stoelmassage op het werk kan deze negatieve spiraal doorbreken en kantoormedewerkers bewust maken van hun houding en beginnende klachten op tijd aanpakken. In onze Cursus Stoelmassage leer je hoe je deze mensen op doeltreffende wijze kunt helpen met stoelmassages en ergonomisch advies.
Veel mensen zitten asymmetrisch
Veel massagetherapeuten zien dat hun klanten klachten hebben als gevolg van een asymmetrische houding, bijvoorbeeld doordat ze altijd met de benen over elkaar zitten of in hun stoel naar één kant hangen. Wanneer iemand niet genoeg varieert in zijn houding zullen de rugspieren aan één zijde van de wervelkolom verkorten, waardoor er pijnklachten in de rugspieren of wervelkolom ontstaan. Dit kan gaan uitstralen naar de benen. Het gevaar is dat het lang goed gaat zonder klachten, echter zullen klachten niet zomaar opduiken. Vaak zijn ze het gevolg van een langdurig slechte houding en worden de klachten langzaamaan opgebouwd. Naast stoelmassage kan in dit geval ook orthomanipulatie therapie een oplossing bieden. Deze massagetherapie richt zich specifiek op het verhelpen van scheefstand en blokkades in gewrichten die door de tijd heen zijn opgebouwd. Dit is een zachte therapie die geïnteresseerden kunnen leren in onze Cursus Orthomanipulatie Therapie.
Tips tegen klachten door verkeerde zithouding
Naast het ondergaan van massages, kunnen mensen met een zittend beroep ook op andere manieren voorkomen dat ze klachten krijgen. Hieronder enkele tips:
- Zorg voor een goede bureaustoel die juist is afgesteld, zodat je je schouders ontspannen kunt laten hangen en een zithoek van minimaal 90 graden kunt aannemen.
- Let erop dat je niet naar voren leunt tijdens het typen.
- Zorg dat de letters en cijfers op je monitor goed leesbaar zijn, anders beweeg je automatisch naar voren. Zet anders de monitor dichterbij, gebruik een grotere monitor of verander de resolutie van de monitor.
- Sta elke 30 tot 40 minuten even op. Doe wat rek- en strekoefeningen of maak een loopje. Er zijn ook verstelbare bureaus, waarmee je kunt afwisselen tussen een staande en zittende houding.
- Een zwak gestel is vatbaarder voor klachten. Zorg daarom dat je in goede conditie bent; goed getrainde spieren en geen overgewicht. Sport regelmatig en eet gezond.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.