Tips behandelen en voorkomen van wintertenen
Een van de vragen die je als pedicure in de winter van je klanten kunt krijgen is; ‘Wat kan ik doen tegen wintertenen?’ Het is een vervelend verschijnsel dat gepaard kan gaan met ongemak en pijn. Tijdens je dagelijkse werkzaamheden kun je in dit seizoen ook regelmatig geconfronteerd worden met de gevolgen van wintertenen, waaronder blaren en wondjes aan de tenen. Daarom besteden we hier aandacht aan dit winterse voetprobleem.
Wintertenen, meer dan koude voeten!
Iedereen heeft in de winter weleens last van koude voeten. Wintertenen of perniones is meer dan dat. Bij wintertenen is er sprake van pijnlijke roodblauwe zwellingen op de tenen en eventueel ook op de voeten. Normaal gesproken passen bloedvaatjes zich aan de omgevingstemperatuur aan. Wanneer het kouder wordt, trekken de bloedvaatjes samen met als doel om de warmte zo veel mogelijk vast te houden. Wordt het warmer, dan verwijden de bloedvaten om de warmte beter uit het lichaam weg te leiden. Bij mensen met wintertenen is dit natuurlijke mechanisme verstoord.
Wat zijn de symptomen van wintertenen?
Wat er gebeurt bij wintertenen, is dat de grote bloedvaten vernauwen en de kleine bloedvaatjes verwijden. Het gevolg is zwelling en de roodblauwe kleur. Dit kan een tintelend, jeukend en zelfs een zeer pijnlijk gevoel geven. Kenmerkend aan wintertenen is ook dat de betreffende persoon het gevoel heeft dat de tenen gloeien, terwijl ze van buitenaf juist ijskoud aanvoelen. We zien ook dat er door de zwelling blaren en wondjes kunnen ontstaan. Hierdoor wordt de aandoening nog pijnlijker. Daarbij bestaat er ook nog het gevaar van infecties.
Ben je nieuwsgierig naar de opbouw en werking van het menselijk lichaam en veelvoorkomende gezondheidsklachten, volg dan onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Onmisbaar voor professionals in de wellness en beauty branche!
Wat is de oorzaak van wintertenen?
Waarom de een wel last krijgt van wintertenen en de ander niet, daar bestaat niet altijd duidelijkheid over. Opmerkelijk is dat vrouwen er sneller last van hebben dan mannen. Daarnaast komt het ook eerder voor bij mensen die in een koude en vochtige omgeving werken. Verder hebben mensen die bètablokkers gebruiken of die vaataandoeningen hebben een groter risico op wintertenen. Ook denkt men dat erfelijkheid een belangrijke invloed heeft op hoe vatbaar iemand is voor wintertenen. Factoren die wintertenen kunnen bevorderen zijn o.a.: het dragen van schoenen met te dunne zolen, het dragen van strakke schoenen en te dunne sokken.
Tips voor het behandelen en voorkomen van wintertenen
1. Houd de voeten warm
Het is voor mensen, die snel last hebben van wintertenen, belangrijk om schoeisel te kiezen die de voeten extra warm houden. Draag daarom schoenen met een dikkere zool en vermijd rubberen zolen. Daarnaast moeten de schoenen ruim zitten, zodat ze comfortabel te dragen zijn met dikke sokken. Let op: houd niet alleen de voeten goed warm, draag ook overige warme kleding.
2. Voorkom zweetvoeten
Zweetvoeten zorgen ervoor dat de voeten snel afkoelen, waardoor je eerder last hebt van wintertenen. De schoenen moeten dus van ademend materiaal zijn. Heb je toch last van zweetvoeten, trek dan indien nodig meerdere keren per dag schone sokken aan. Het is belangrijk dat je voeten droog blijven.
3. Bij kou, de voeten niet ineens flink opwarmen
Wanneer je vanuit de buitenlucht de warmte van binnenshuis opzoekt en last hebt van wintertenen met dat kenmerkende tintelende en jeukende gevoel, dan is het geen goed idee om je voeten snel op te warmen. De neiging is misschien groot om met je voeten vlak voor de kachel te gaan zitten. Dit kan de klachten juist erger maken; vermijd grote temperatuurschommelingen!
4. Stimuleer de bloedcirculatie
Stimuleer de bloedcirculatie door regelmatig te bewegen. Je kunt ook af en toe wisselbaden nemen, door circa 3 minuten warm water van (39ºC) af te wisselen met koud water. Sluit altijd af met een koud bad. Je kunt de voeten ook regelmatig masseren. Denk bijvoorbeeld aan voetreflexologie of een Thaise voet- en onderbeenmassage. Ben wel heel voorzichtig als de huid gezwollen is en voer geen massages uit op beschadigde huid. Op zoek naar een geschikte bijscholing, bekijk dan hier onze Opleiding Voetreflexologie of de Cursus Thaise Voet- en onderbeenmassage.
5. Houd de huid in optimale conditie
Zorg steeds dat de huid in optimale conditie is, zo is de kans op wondjes kleiner. Een regelmatige pedicurebehandeling is aan te raden. Geef klanten de tip mee om thuis 1 tot 2 maal per dag de voeten de deppen met kamferspiritus met glycerine. Dit stimuleert de bloedcirculatie en biedt de huid extra bescherming.
6. Pas op voor infecties!
Wintertenen kunnen gepaard gaan met jeuk, maar krabben is uit den boze. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan, met het risico op infectie!
Expert worden in voetverzorging?
Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor een volwaardige Opleiding Pedicure. De opleiding wordt aangeboden op onze campussen in Antwerpen, Hasselt, Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.