Test-Aankoop: schadelijke stoffen in lippenbalsems!
De herfst is begonnen en het gure weer staat voor de deur. Dit is de tijd van het jaar waarin veel mensen naar de lippenbalsem grijpen. Wind en kou drogen de lippen uit, waardoor ze sneller gaan schilferen en gaan barsten. Dat is pijnlijk en ontsierend. Lippenbalsem kan dan uitkomst bieden. Maar pas op, want Test Aankoop waarschuwt voor hoge niveaus van schadelijke stoffen in lippenbalsems. En het gaat hier niet om zomaar wat lippenbalsems, maar om lippenbalsems van heel wat bekende merken!
Cosmetica in Europa is veilig?
Make-up en andere cosmetica die in Europa verkocht wordt is veilig. Er bestaat zelfs een Europese Cosmeticaverordening met strenge regels en richtlijnen. Maar gelukkig zijn er toch organisaties die de verkoop van cosmetica met een kritisch oog blijven volgen en zo nu en dan de nodige tests uitvoeren. Een van die organisaties is de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. Deze organisatie waarschuwt voor schadelijke stoffen in 15 van de 21 lippenbalsems die ze hebben getest. Test Aankoop eist nu dat de EU hierover heldere normen stelt!
MOSH en MOAH in lippenbalsems
MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) zijn minerale oliën die in veel lippenbalsems voorkomen en waarvan men vermoedt dat MOAH kankerverwekkend is en dat MOSH zich kan opstapelen in organen en voor gezwellen kan zorgen in de lymfeklieren, de lever en de milt. Hoewel hier nog meer onderzoek naar gedaan moet worden vindt Test Aankoop dat hier voorzichtiger mee omgegaan moet worden. Zo wordt er bijvoorbeeld op de verpakkingen en in de ingrediëntenlijst van de betreffende lippenbalsems niet vermeld dat deze schadelijke stoffen erin zitten. Het gebruik van deze schadelijke stoffen is in Europa momenteel gewoon toegestaan.
Test Aankoop wil Europese veiligheidsmarge
Gezien er nog geen door de EU vastgestelde veiligheidsmarges bestaan voor MOSH en MOAH, gelden de richtlijnen van onder meer Cosmetics Europe en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als norm. Test Aankoop testte 21 lippenbalsems en wat blijkt? In 15 van de 21 geteste lippenbalsems zit een hoger niveau aan deze stoffen dan door bovenstaande organisaties wordt aanbevolen. Dat vindt Test Aankoop zorgwekkend. Daarom heeft deze consumentenorganisatie de ministers van Volksgezondheid en Consumentenzaken ingelicht over hun bevindingen en samen met andere organisaties gevraagd of Europa de juiste maatregelen treft en een juist veiligheidsmarge vaststelt.
Is minerale olie in cosmetica gevaarlijk?
In heel veel cosmeticaproducten zitten minerale olie. Veel van deze producten worden op de huid gesmeerd en zijn in dat geval niet gevaarlijk. Wanneer minerale olie in de vorm van MOSH en MOAH in lippenbalsem zit, kan dit mogelijk wel gevaarlijk zijn. Dat komt omdat het risico dat er wat van het product via de mond het lichaam binnenkomt behoorlijk groot is. Op deze manier kunnen deze stoffen volgens Test Aankoop wel een gevaar voor de gezondheid opleveren. Hieronder vind je de lijst met de 15 van de 21 lippenbalsems die een hoger niveau aan MOSH en MOAH bevatten dan aanbevolen: de lippenbalsems van Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original, Labello Sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline Babylips Dr rescue, Maybelline Babylips hydrate, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher.
Blijf op de hoogte!
Blijf hier op ons beauty blog op de hoogte van alle ontwikkelingen en het belangrijke nieuws binnen de schoonheidsbranche. Wil je graag zelf werkzaam zijn binnen deze branche en van je hobby je werk maken? Volg dan een van onze Schoonheidszorg Opleidingen.
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.