• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Gebruik jij te veel desinfecterende middelen in je salon?

24 januari 2017 | Schoonheidszorg

Op de valreep van 2016 publiceerde de Nederlandse Gezondheidsraad een rapport over het gebruik van te veel desinfecterende middelen. In Nederland veroorzaakte het rapport veel opschudding. Volgens de Gezondheidsraad moeten we namelijk veel minder desinfecterende middelen gebruiken dan we nu doen. Want, zo stellen zij, deze middelen kunnen ons ziek maken. Dat is natuurlijk niet bepaald waar we die handzeep of antibacterieel mondwater voor gebruiken! Hoe zit dit precies?

Te veel desinfecterende middelen

De Nederlandse nieuwssite NOS schreef het met dikke koppen op hun website 'van antibacteriële zeep kan je juist ziek worden'. Zij beschrijven hoe uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat wij iets té ijverig in de weer zijn met desinfecterende middelen zoals antibacteriële zeep. Behalve de schadelijke bacteriën doodt antibacteriële handzeep namelijk ook onze 'goede' bacteriën. Van de miljoenen bacteriën die er op je hand rondzweven, is het merendeel totaal onschuldig. Sterker nog, deze micro-organismen helpen de huid om schadelijke ziektekiemen buiten te houden. Door verwoed je handen te wassen met antibacteriële zeep, maak je jouw huid dus ongemerkt een stuk minder weerbaar.

Hormoonhuishouding in de war

Wanneer je elke dag antibacteriële zeep gebruikt, loop je bovendien het risico dat bepaalde bacteriën resistent worden voor de zeep. Dit betekent dat ze naar verloop van tijd nauwelijks meer zijn te bestrijden. Antibacterieel mondwater is volgens de Gezondheidsraad misschien wel nog schadelijker. Ook deze pleegt een inbreuk op de natuurlijke bacteriële balans van het lichaam. Zonder een onderscheid tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën te maken, doodt het namelijk voor de zekerheid gewoon alles wat het tegenkomt. Volgens de publicatie van de NOS kan mondwater daardoor zelfs een verhoogde bloeddruk, een ontregeling van de schildklier of een disbalans in de hormoonhuishouding veroorzaken.

Antibacteriële handzeep in de ban?

Dit betekent echter niet dat je ver weg moet blijven van producten als antibacteriële handzeep. Juist als beauty professional is het van groot belang dat je hygiënisch werkt en je werkplek goed schoon houdt. De Nederlandse Cosmetica Vereniging publiceerden vrijwel direct een verhelderend artikel op hun website. Hun credo? Je handen wassen blijft van groot belang. Ook met antibacteriële handzeep, wanneer de situatie daarom vraagt! Tegelijkertijd dien je volgens hen als beauty professional zorgvuldig om te gaan met desinfectantia en het gebruik ervan te monitoren. Op die manier waak je ervoor dat je teveel antibacteriële producten gebruikt.

Handen wassen met ... water!

Wanneer weet je eigenlijk of je handen wassen met alleen water voldoende is? En wanneer zet je wel het 'zwaardere geschut' in? Over het algemeen kun je de opperlaag van je huid, waar de meeste micro-organismen zich bevinden, prima wassen met alleen water en/of een klein beetje milde zeep. Je moet er hierbij echter wel op letten dat je de handen grondig wast. Dit betekent dat je de gehele oppervlakte meepakt en ook aandacht aan je nagels besteed.

Tegelijkertijd zijn er andere dingen waar je als saloneigenaar op kan letten om ziektekiemen geen kans te geven. Door bij elke klant een schoon paar handschoenen te gebruiken, bijvoorbeeld. En door al je materiaal hygiënisch op te bergen en houdbaarheidsdatums in acht te nemen. Probeer ook zo min mogelijk aan je eigen ogen, neus en mond te zitten tijdens een behandeling. Zo voorkom je dat eventuele ziektemakers in contact komen met je slijmvliezen.

Goed voorbereid je eigen salon starten? Volg onze cursus maak je salon succesvol!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie