TCM voedingstips: ga in balans de lente in!
Zo nu en dan lijkt het al alsof je de lente kunt voelen en ruiken! Het duurt niet lang meer voordat de lente aanbreekt. Seizoenswisselingen kunnen hun weerslag hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is er veel aandacht voor de invloed van de seizoenen op de mens. Volgens deze eeuwenoude oosterse gezondheidsleer zouden we ook onze voeding hier goed op moeten afstemmen. Hoe zit dat in de lente? We geven je hier enkele TCM voedingstips om in balans de lente in te gaan!
Het element Hout – een nieuw begin
Ben je al bekend met de Traditional Chinese Medicine (TCM)? Een belangrijk principe van de TCM is de 5 elementenleer. Volgens de TCM verloopt alles in processen, die zich steeds op dezelfde wijze herhalen. Het gaat hier steeds om 5 terugkerende fasen. Deze fasen/elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. In de lente overheerst het element Hout, dat staat voor geboorte, groei en ontwikkeling. Daarnaast staat het ook voor goed plannen en organiseren en het starten van nieuwe projecten. Wanneer het element Hout in balans is, komt dit tot uiting in een duidelijke visie, flexibiliteit, creativiteit en heldere beslissingen nemen. Wil je hier meer over weten? Schrijf je dan in voor onze Cursus Meridianen en Elementenleer.
De lever en de galblaas
De organen die volgens de TCM gerelateerd zijn aan het element Hout zijn de lever en de galblaas. De lever is verantwoordelijk voor een gelijkmatige verdeling van de energie in het lichaam, het draagt zorg voor de kwaliteit van het bloed en regelt de levensenergie Qi. Verder heeft de lever invloed op de spieren, pezen en ogen. De gezondheid van de lever wordt weerspiegeld in de nagels. Binnen de TCM kennen we de orgaanklok. Dit betekent dat binnen 24 uur elk orgaan gedurende 2 uur optimaal functioneert en gedurende 2 uur op zijn zwakst is. De galblaas functioneert optimaal tussen 11 en 1 en de lever tussen 1 en 3 uur. Voel je je op deze momenten niet prettig, dan is het bijbehorende orgaan niet in balans. Word je bijvoorbeeld elke nacht tussen 1 en 3 wakker, dan is je lever mogelijk niet in balans.
Tekenen dat het element Hout uit balans is
Is het element Hout uit balans, dan kan zich dit manifesteren in klachten van de lever, hieronder vallen klachten als:
- Hoge bloeddruk
- Spierpijn
- Hoofdpijn en migraine
- Droge of geïrriteerde ogen
- Hooikoorts
- Broze nagels
- Menstruatieklachten
Er kunnen ook klachten van de galblaas ontstaan, waaronder:
- Heupklachten
- Ischias
- Spit
- Galstenen
Wanneer het element Hout uit balans is, kan dit ook tot uiting komen in emoties als woede en prikkelbaarheid.
TCM voedingstips om in balans de lente in te gaan
Als het Hout element uit balans is, dan kun je verwarmende voeding, zoals pepers, scherpe kruiden en knoflook beter vermijden. Vermijd ook zoveel mogelijk kleurstoffen, conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en vette voeding. Daarnaast is het ook aanbevolen om koffie en alcohol te laten staan. De smaak die bij het element Hout hoort, is zuur. Wil je het element Hout in balans brengen, dan kun je dat doen met behulp van zure en verfrissende voeding. Houd daarbij ook rekening dat de kleur die bij het element Hout hoort, groen is. Dus ook groene voedingsmiddelen helpen om Hout terug in balans te brengen. Tips voor voeding in de lente en om het overheersende Hout element in evenwicht te brengen, zijn:
- Augurken
- Zuurkool
- Spruiten
- Tomaat
- Granen
- Ananas
- Kiwi
- Sinaasappel
- Zure appel
- Citroen
- Kip
- Eend
- Hibiscusthee
- Rozenbottelthee
Nieuwsgierig geworden naar de Chinese voedingsleer? Dan is onze Cursus Chinese Voedingsleer in Amsterdam, Hasselt en Utrecht een aanrader!
Meer dan voeding alleen!
De TCM bestaat uit een uitgebreid scala aan behandelwijzen en leefregels. Je brengt een mens niet alleen in balans met de juiste voeding. De voedingsleer kan een goede ondersteuning bieden, maar mogelijk zijn er nog andere behandelwijzen nodig. De cursus Chinese voedingsleer is daarom goed te combineren met andere behandelingen uit de TCM, zoals tui-na therapie, guasha therapie en moxatherapie.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.