• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Je stofwisseling de schuld van overgewicht?

19 oktober 2016 | Overige
Je stofwisseling de schuld van overgewicht?

Kon jij vroeger alles eten wat je maar wilde, maar vliegen de kilo’s er nu opeens aan? Hoe ouder je wordt, hoe trager je stofwisseling werkt. En dat is slecht nieuws voor die lekkere brownie. Zette je lichaam die eerder nog moeiteloos om in een stoot energie, nu zal je stukken harder moeten werken om te voorkomen dat de calorieën niet veranderen in een paar extra kilo’s op de weegschaal. Is je stofwisseling de schuld van overgewicht?

Is calorieën tellen een geschikte methode?

Calorieën tellen ligt aan de basis van veel dieetprogramma’s. De meeste van deze programma’s schrijven een inname van een vast aantal calorieën voor. In combinatie met voldoende beweging, kan dit een oplossing zijn voor overgewicht. Maar wat als de kilo’s, ondanks een strak dieet, er alsnog aan blijven vliegen? Kan je stofwisseling zo traag zijn dat er nauwelijks een dieet tegenop kan?

Hoe werkt het basaal metabolisme (BMR)?

Om na te gaan hoe snel je verbranding gaat, kijk je naar je basaal metabolisme (of: Basal Metabolic Rate - BMR). Dit is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens rust. Verschillende factoren bepalen de hoogte van je BMR. Behalve je leeftijd, geslacht en lengte is je hoeveelheid spiermassa hier een belangrijk onderdeel van. Hoe meer spiermassa je bezit, hoe meer calorieën je verbrandt. Op zich is dat een fijne gedachte. Want anders dan je leeftijd of je lengte, is spiermassa immers iets dat je kunt trainen! Vandaar dat een zorgvuldig gestructureerde krachttraining een verstandige keuze is wanneer je kampt met overgewicht.

Te trage stofwisseling door ziekte

Heel soms kan het voorkomen dat de BMR ver afwijkt van de norm die je op basis van je gewicht, lengte, lichaamsbouw, leeftijd en geslacht kunt verwachten. In dat geval kan er sprake zijn van een medische aandoening die de BMR vertraagt. Schildklieraandoeningen (hypothyreoïdie), zoals de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves, waarbij het afweersysteem de schildklier tegenwerkt, zijn hier bekende voorbeelden van. Ook het syndroom van Cushing, dat wordt gekenmerkt door een teveel aan cortisol in het lichaam, kan ten grondslag liggen aan een te traag werkende stofwisseling.

Echter, stofwisselingziektes zijn gelukkig zeldzaam. Bij de meeste mensen is gewicht door middel van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging (spiermassa kweken!) goed onder controle te houden. Leer meer over de werking van het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Hoe krijg ik een gezond gewicht?

Dat is een vraag waar heel wat mensen vandaag de dag mee rondlopen. Steeds vaker doen mensen dan ook een beroep op een professionele voedingsconsulente, om antwoord te krijgen op die vraag. Een voedingsconsulente zorgt ook voor de nodige begeleiding en helpt mensen om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen. Een voedingsconsulente stelt na een uitgebreid intakegesprek een realistisch voedingsplan op en zal de cliënt advies geven bij het navolgen van dit plan en regelmatig een afspraak inplannen om te bekijken hoe het gaat. Wil je ook leren hoe je mensen op deze manier kunt helpen om een gezond gewicht te krijgen? Dat kan via onze Thuisstudie Voedingsconsulente!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie