• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Heeft je klant last van rosacea? Dit is wat je moet weten...

29 december 2016 | Schoonheidszorg
Heeft je klant last van rosacea? Dit is wat je moet weten...

Één op de vijf vrouwen heeft last van rosacea. Daarmee is het een van de meest voorkomende huidaandoeningen en heb je er als schoonheidsspecialiste of visagiste bijna dagelijks mee te maken. Hoe herken je rosacea? Wat kun je ertegen doen? En hoe kun je jouw klanten het beste adviseren? Wij zetten een paar vragen voor je op een rij.

Hoe herken ik rosacea?

Niet iedereen is zich ervan bewust dat rosacea de oorzaak is van die rode, onrustige huid. Het komt dan ook regelmatig voor dat een klant bij je aanklopt zonder zich bewust te zijn van rosacea. Hoe weet je dat jouw klant last heeft van rosacea? Let tijdens de huidanalyse op de aanwezigheid van couperose, kleine bloedvaatjes die zichtbaar zijn in de huid. Een tweede aanwijzing voor rosacea kan de aanwezigheid van bultjes in het gelaat zijn die zich niet gemakkelijk laten uitdrukken. Daarnaast is het goed uitvragen van de klachten cruciaal. Heeft een klant regelmatig last van een rode huid, vooral na inspanning of na het gebruik van bepaalde cosmetische producten? Heeft de klant vaak last van een geïrriteerd of brandend gevoel in de huid? Ook dit kan wijzen op rosacea. Zijn een of meerdere symptomen inderdaad aanwezig, dan kun je jouw klant doorverwijzen naar een dermatoloog voor een diagnose.

Wat kun je doen tegen rosacea?

Veel aandacht besteden aan het herkennen van rosacea brengt je een stap dichterbij een adequate behandeling. Deze bestaat in eerste instantie uit het kiezen voor milde verzorgingsproducten om de rosacea niet te triggeren. Dit betekent dat je producten met alcohol, parfum, glycolzuur of Vitamine A-zuur zo veel mogelijk moet vermijden. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsproducten en crèmes die verzachtende bestanddelen als bisabolol en groene thee bevatten. Wil je een exfolierbehandeling inzetten? Doe dit alleen wanneer de huid relatief rustig is en er geen sprake is van roodheid of couperose. Bij hardnekkige rosacea klachten kun je jouw klant het allerbeste doorverwijzen naar een dermatoloog of huisarts. Zij kunnen eventueel antibiotica voorschrijven.

Wat te doen bij couperose?

Als je geen exfolianten mag inzetten wanneer een klant last heeft van couperose, wat kun je dan wel doen? Ook hierbij geldt dat de huid kalmeren het beste is wat je kunt doen. Er zijn speciale couperose serums op de markt die hier goed bij kunnen werken (zoals bijvoorbeeld de Eminence Couperose-c Serum). Daarnaast kun je een kalmerend masker geven, bijvoorbeeld op basis van groene thee. Zijn de klachten zeer hardnekkig? Bespreek dan de mogelijkheden van een laserbehandeling met de klant en verwijs hem of haar naar een dermatoloog.

Welke adviezen kan ik klanten met rosacea meegeven?

Bij rosacea is de slogan 'voorkomen is beter dan genezen' absoluut aan de orde. Rosacea is niet altijd in de zelfde mate aanwezig maar wordt getriggerd door sterke temperatuurwisselingen, stress, ongezonde voeding en zonlicht. Voorlichting is daarmee een van de belangrijkste wapens tegen rosacea. Raad je klant aan om de huid niet te onderwerpen aan te sterke temperatuurverschillen (geen ijskoud of heel heet water gebruiken tijdens het reinigen en die heerlijke sauna niet te vaak opzoeken) en te letten op voeding en rust. Tegelijkertijd is het dagelijks gebruiken van een voedende en vochtinbrengende crème met hoge SPF factor cruciaal.

Ben je schoonheidsspecialiste en wil je jezelf verder ontwikkelen tot absolute huidexpert? Volg onze Opleiding Skin Expert en leer alles over (de behandeling van) veelvoorkomende huidaandoeningen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie