Pijn verzachten met koelen of verwarmen?
Hoe vaak hoor je niet dat je bij een blessure de pijnlijke plek moet koelen? Of hoorde je juist misschien vaak dat je de pijn met warmte moest verminderen? Deze tegenstrijdige berichten kunnen nogal wat verwarring teweegbrengen. Zowel warmte- als koudetherapie kan effectief zijn, maar dan moet je wel precies weten in welke situaties. Lees hier meer over hoe het nu precies zit met pijn verzachten met koelen of verwarmen.
Wanneer koelen en wanneer verwarmen?
Om meteen met de deur in huis te vallen, is er één belangrijke regel die je moet onthouden. Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt. Ook in het geval van pijnlijke en stijve spieren een dag na een stevige work-out kun je warmte gebruiken om het onaangename gevoel te verminderen. Leer alles over de werking en opbouw van het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.
Wat doet koelen bij blessures en pijn?
Door in de acute fase een blessure te koelen verminder je in dat gebied de bloedcirculatie. Hiermee kun je een mogelijke ontsteking en zwelling verminderen. Dit zorgt ook direct voor het verzachten van de pijn. Daarbij kan het ook de werking van de zenuwen tijdelijk verminderen, wat ook voor het verzachten van de pijn zorgt. Let op: breng nooit ijs direct aan op de huid om bevriezing van de huid te voorkomen. Leg er altijd een dunne doek tussen. Er bestaan ook speciale icepacks en verkoelende sprays. Bij een blessure is het belangrijk om zo snel mogelijk te koelen gedurende 10 tot 20 minuten (niet langer!). Je kunt vervolgens meerdere keren per dag kort koelen.
Wanneer niet koelen?
In sommige gevallen is het niet verstandig om zelf koudetherapie toe te passen, bijvoorbeeld bij sensorische neuropathie, waarbij je gevoelszenuwen niet goed werken. Dit kan voorkomen bij diabetespatiënten. Je kunt dan niet voelen wanneer de kou te veel is en de huid wordt aangetast. Bij pijnlijke en koude spieren is het ook geen goed idee om te koelen. Heb je last van een slechte bloedcirculatie, dan is koelen ook niet aangeraden. Leer alles over het voorkomen en verzachten van blessures in onze Opleiding Sportmassage.
Wat doet verwarmen bij blessures en pijn?
Als de acute fase voorbij is kun je warmtetherapie toepassen. Afhankelijk van de blessure is dit 24 tot 48 uur na het incident. Door een warm kompres, warmte pad of een warme kruik op de getroffen plek te leggen, wordt hier lokaal de bloedcirculatie vergroot. Dit betekent een verbeterde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, waardoor het herstel wordt gestimuleerd. Daarnaast helpt het om spieren te ontspannen, ongemak te verlichten en om de soepelheid van de spieren te bevorderen. Breng de warmte aan via een kompres, kruik of warmte pad gedurende 15 tot 20 minuten. Ook een warm bad kan soms uitkomst bieden.
Wanneer niet verwarmen?
Ook voor verwarmen geldt dat er situaties zijn waarin je deze beter niet kunt toepassen. Breng in ieder geval geen warmte aan op plekken die gekneusd en gezwollen zijn en ook zeker niet op open wonden. Verder is warmtetherapie ook geen goed idee bij mensen met diabetes, dermatitis, multiple sclerosis (MS), hart- en vaataandoeningen en een hoge bloeddruk. Zowel bij koelen als verwarmen is het belangrijk dat het steeds comfortabel aanvoelt, het mag nooit meer pijn veroorzaken.
Massagetherapie voor herstel
Na de acute fase van een blessure kan massage een goede manier zijn om het herstel te bevorderen. Bij hele gevoelige spieren is een milde ontspanningsmassage of sportmassage aangeraden. Bij vochtophopingen kan een zachte ritmische manuele lymfedrainage de klachten verminderen. Bij spierpijn, pijn in de gewrichten en stijfheid is een warme kruidenstempelmassage met helende kruiden een weldaad. Een andere massage waarin warmte wordt gebruikt, is de hot stone massage. Deze massage helpt de spieren en ook de rest van het lichaam en de geest diep ontspannen. Meer weten? Bekijk hier ons volledig aanbod aan Massage Opleidingen!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.