* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Oneerlijke concurrentie? Zo ga je er mee om…

7 december 2016 | Overige
Oneerlijke concurrentie? Zo ga je er mee om…

Concurrentie houdt je scherp, stimuleert je om nog betere diensten te leveren en innovatief te blijven. Zo bewijzen jouw ‘concullega’s’ je eigenlijk een grote dienst! Maar wat als jouw concurrent jouw salon zwartmaakt of zich jouw zorgvuldig ontwikkelde behandelmethodes toe-eigent? Of zich simpelweg niet aan de regels houdt? Hierbij beantwoorden we een aantal vragen over je als saloneigenaar om kunt gaan met oneerlijke concurrentie.

1. Wat is oneerlijke concurrentie?

Misleidende reclame maken, onterecht een keurmerk voeren, op agressieve wijze klanten werven, valse beloftes doen, onduidelijke informatie verstrekken: het zijn allemaal typische vormen van oneerlijke concurrentie. En het zijn allemaal praktijken die bij wet verboden zijn. Wanneer je te maken hebt met oneerlijke concurrentie, staat het recht dus aan jouw kant. In  België is er het Wetboek Economisch Recht (WER) dat bepaalt dat ‘elke met de eerlijke marktpraktijken strijdige daad waardoor een onderneming de beroepsbelangen van een of meer andere ondernemingen schaadt of kan schaden’ verboden is. Ook binnen de Nederlandse wet is oneerlijke concurrentie aan banden gelegd. De wet oneerlijke handelspraktijken verbiedt elke vorm van misleidende en agressieve handelspraktijken. Hieronder valt onder andere het verstrekken van feitelijke onjuistheden of het bewust verwarrend presenteren van feiten en het gebruiken van intimidatie of dwang.

2. Hoe ga ik ermee om?

Je mag dan wel het recht aan jouw kant hebben staan, dit betekent niet dat een gang naar de rechter altijd de beste methode is om met oneerlijke concurrentie om te gaan. Zo kun je beginnen met het versturen van een (vriendelijke) aanmaning aan de desbetreffende concullega. Hierin wijs je diegene op de oneerlijke handelswijze en doe je een vriendelijk verzoek om deze stop te zetten. Bijvoorbeeld in het geval dat een concurrent jouw naam (of iets dat daar verdacht veel op lijkt) voert, kan een aanmaning voldoende zijn. Het kan immers prima voorkomen dat je concurrent simpelweg niet van je bestaan afwist! Blijkt dit niet te werken, dan kun je daarna alsnog juridische bijstand inschakelen.

3. Mag iemand mijn bedrijfsnaam gebruiken in een vergelijkende reclameboodschap?

Een voorbeeld van een misleidende handelspraktijk is een schoonheidssalon die reclame maakt met jouw salon als lijdend voorwerp. Denk daarbij aan vergelijkende reclameslogans waarin jouw salon wordt zwart gemaakt of jouw professionaliteit ten twijfel wordt getrokken. De Belgische wet is hier duidelijk over: zwartmaken mag niet. Ook de Nederlandse wet is helder over de grenzen van het ‘concullegaschap’. Het uitdragen van vergelijkende reclameboodschappen waarbij de concurrent in een slecht daglicht wordt gesteld, wordt gezien als een misleidende handelspraktijk en is verboden. In dit geval kun je in eerste instantie een aanmaning versturen (zie 2.)). Daarnaast kun je, afhankelijk van de specifieke situatie, een schadevergoeding vorderen

4. Hoe ga ik om met slaafse aanhaking?

Niet alle oneerlijke concurrentie is even duidelijk. Vooral slaafse aanhaking, waarbij een concurrent bewust een naam, logo of behandelmethode voert die nauw aansluit bij jouw werkwijze, is lastig te bewijzen. Want wanneer lijkt een logo of behandelmethode zoveel op die van jou dat het geen toeval meer kan zijn? Houd er rekening mee dat het wettelijk bewijzen van jouw gelijk best wel eens een lange procedure kan gaan worden. Zorg dus dat je eerst alle andere opties om het conflict op te lossen hebt uitgeprobeerd voordat je professionele juridische hulp inschakelt.

Wil je goed voorbereid van start met jouw beauty salon? Volg onze cursus bedrijfsbeheer en leer alles over de relevante wet- en regelgevingen die bij het ondernemerschap komt kijken.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie