Micellair water zin of onzin?
Micellair water, je kunt er niet meer omheen; het wordt overal aangeprezen als fantastisch product om je huid mee te reinigen. Moet jij nu ook naar de winkel rennen om het aan te schaffen en om het op te nemen in je dagelijkse beauty ritueel? Maar wat is micellair water eigenlijk? Het ziet er niet zo interessant uit; het ziet er gewoon uit als water. Daarom twijfel je misschien aan de werking. We nemen hier dit huidverzorgingsproduct onder de loep, zodat je zelf kunt bepalen of het misschien interessant is voor jou!
Meer dan water!
Wanneer je een flesje micellair water ziet, lijkt het op het eerste gezicht alleen om water te gaan. Maar micellair water is meer dan water. Er zitten ook zogeheten surfactanten in. Andere benamingen voor surfactanten zijn ‘detergent’ en ‘oppervlakte-actieve stof’. Een belangrijk kenmerk van een surfactant is dat het opgebouwd is uit twee delen, namelijk uit een hydrofiel kopje en een lipofiel staartje. Het hydrofiel kopje voelt zich aangetrokken tot water (‘hydro’ staat voor ‘water’ en ‘fiel’ staat voor ‘houden van’) en het lipofiel staartje voelt zich juist aangetrokken tot vet (‘lipo’ staat voor ‘vet’ en ‘fiel’ voor ‘houden van’).
Hydrofiel en lipofiel
Hydrofiel en lipofiel zijn dus elkaars tegenpolen. Je kunt bijvoorbeeld geen water met olie (vet) mengen. Wanneer we dit op de huid betrekken, betekent dit ook dat je je huid niet goed kunt reinigen met alleen water. Hiermee slaag je er niet in om bijvoorbeeld overtollige talg (vet) of make-up producten op oliebasis van je gezicht te wassen. Wil je je gezicht echt grondig reinigen, dan heb je een product nodig met surfactanten. Wanneer je voldoende surfactanten aan water toevoegt vormen ze clustertjes; zie dit voor je als ronde bolletjes waarbij de lipofiele staartjes naar elkaar toe (naar binnen) wijzen en waarbij de hydrofiele kopjes naar buiten wijzen. De lipofiele staartjes beschermen zich op deze manier tegen het water. Een dergelijk clustertje noemen we een ‘micel’.
Milde gezichtsreiniging met water én olie
Olie en water kunnen niet met elkaar mengen, maar doordat erop deze manier een micel wordt gevormd, wordt dit probleem overwonnen. Micellair water betekent dus dat er olie zit in een waterige oplossing. Er bestaan allerlei soorten surfactanten, waarmee allerlei soorten reinigingsproducten gemaakt kunnen worden, denk bijvoorbeeld ook aan afwasmiddel of aan de surfactant ‘sodium lauryl sulphate’ die onder andere in shampoo en douchegel zit. Deze surfactanten zijn vaak niet erg mild voor de huid. In micellair water voor gezichtsreiniging zitten mildere surfactanten, die vaak ook goed worden verdragen door de zeer gevoelige huid. Vaak worden er ook hydraterende, kalmerende en verzorgende ingrediënten aan micellair water toegevoegd. Meer weten over gelaatsverzorging? Bekijk hier onze Cursus Gelaatsverzorging!
Hoe gebruik je micellair water?
De micellen kun je dus zien als kleine deeltjes die talg, vuil en make-up resten aantrekken en zo je huid grondig reinigen. Breng het micellair water aan op een wattenschijfje, breng het deppend aan op je huid en veeg het er weer vanaf. Het is niet nodig om hard over je huid te wrijven. Daarbij is het ook niet nodig om eerst je huid nat te maken of om na het gebruik van micellair water je huid af te spoelen met water. Het gebruik van micellair water is dus heel eenvoudig en het biedt een grondige reiniging. Na gebruik zal je huid niet droog en ook niet vet aanvoelen. Wil je echter zware waterproof make-up van je gezicht halen, dan zal alleen micellair water niet volstaan en kun je toch beter een make-up remover op oliebasis gebruiken.
Micellair water, zin of onzin?
Micellair water heeft een goede reinigende werking, het is mild voor de huid en gemakkelijk in gebruik. Dus het zal voor veel mensen een zinvol product zijn in hun dagelijks huidverzorgingsritueel. Bij zwaardere make-up zal je er echter wel een intensievere make-up remover bij moeten halen. Leer alles over huidverzorgingsproducten en cosmetica in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.