Meridianen: wat zijn dat en hoe behandel je ze?
Wil je graag meer weten over meridianen en de traditionele Chinese geneeskunde? Dan ben je bij Wellness Academie helemaal aan het juiste adres. Om meteen duidelijkheid te scheppen, meridianen zijn energiebanen in het menselijk lichaam, die niet zichtbaar zijn. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) stroomt hierdoor onze levensenergie, die we Qi noemen. Hoe zit dat precies? Wat is nu juist de functies van deze energiebanen en welke soorten behandelwijzen bestaan er om deze doorstroom van levensenergie te bevorderen?
Wat is de functie van meridianen?
Zoals we hierboven al aanstipten, transporteren meridianen de levensenergie door ons lichaam. De functie hiervan is om heel het lichaam en vooral de organen van energie te voorzien. Volgens de TCG bestaat er een zeer uitgebreid netwerk van energiebanen, maar we kunnen hierin wel 12 hoofdmeridianen onderscheiden. Elk van deze meridianen is verbonden met specifieke organen en bepaalde functies in het lichaam. Binnen deze leer zijn de meridianen dus heel belangrijk voor het in evenwicht houden van het lichaam en om klachten op elk niveau te voorkomen.
Elke meridiaan is verbonden met een orgaan
Zo spreken ze binnen de TCG onder meer over de maagmeridiaan, de blaasmeridiaan, de hartmeridiaan, etc. Dat lijkt in eerste instantie eenvoudig, maar het ligt iets genuanceerder. Het is belangrijk dat je weet, dat elke meridiaan een uitgebreidere functie heeft, dan alleen het betreffende orgaan bedienen. Zo is de maagmeridiaan belangrijk voor de spijsvertering en de eetlust, maar deze is ook verbonden met gevoelens van zorgzaamheid, piekeren, concentratie en deze heeft eveneens invloed op de vrouwelijke organen. Is er een verstoring in de maagmeridiaan, dan hoeft dat niet te betekenen dat de maag is aangedaan. Deze verstoring kan zich ook uiten in bijvoorbeeld piekeren. In de cursus meridianen- en elementenleer leer je meer over de meridianen.
Maak kennis met de Chinese orgaanklok
In deze cursus over meridianen van Wellness Academie leer je ook meer over de Chinese orgaanklok. Volgens de TCG zijn de hoofdmeridianen namelijk actief volgens deze klok. Kort gezegd, houdt dit in dat de 12 hoofdmeridianen in 24 uur om de beurt gedurende 2 uur het meest actief zijn. De maagmeridiaan is bijvoorbeeld het meest actief tussen 07:00 en 09:00. In de 2 uur daarna is het de beurt aan de miltmeridiaan om harder aan het werk te gaan en ga zo maar door. Op basis hiervan kun je de oorzaken bepalen van problemen op het gebied van het energieniveau.
Belang van meridianen in de wellness praktijk
De kennis van de meridianenleer kun je op een doeltreffende wijze inzetten in je massage- of wellness praktijk. Binnen de TCG zijn uiteenlopende behandelwijzen ontwikkeld, waarmee je invloed kunt uitoefenen op de meridianen en vooral ook op de daarop gelegen acupunten. Dit zijn energiepunten die op bepaalde plekken en op de uiteinden van de meridianen als het ware aan de oppervlakte van het lichaam komen. Via deze punten kun je dus effectief inwerken op de meridianen. Van oudsher gebeurde dit binnen de TCG met behulp van naalden, oftewel acupunctuur. Daarnaast zijn er ook massagebehandelingen, waarin met vingerdruk op deze punten wordt ingewerkt. Denk hierbij aan de tui-na massage.
Wil je hier alles over weten?
Dan leren we je daar bij Wellness Academie graag meer over. Je kunt na een cursus meridianen- en elementenleer bijvoorbeeld ook nog de cursus tui-na basis volgen. Wil je je liever verdiepen in de acupunctuur? Dan staat er een complete opleiding TCM acupunctuur behandelaar voor je klaar. Andere interessante cursussen, waarin je behandelingen leert uit de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn: de cursus Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage, de cursus kinder tui-na en de cursus guasha.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.