Meer last van lymfeoedeem bij warm weer
In de zomer kun je sneller last krijgen van lymfeoedeem, oftewel van vochtophopingen. Terwijl je juist in de zomer je voeten in mooie open schoenen wilt steken, passen ze er ineens niet meer in omdat ze opgezwollen zijn! Behalve van opgezwollen voeten, kun je ook last krijgen van opgezwollen, enkels, benen, armen en handen. Hoe ontstaat lymfeoedeem? Is het gevaarlijk? En wat kun je ertegen doen?
Wat is lymfeoedeem?
Bij lymfeoedeem is er sprake van een opeenhoping van lymfevocht in het bindweefsel. Normaal gesproken wordt het lymfevocht verzameld in een lymfevat en vervolgens afgevoerd door de lymfeklieren. In het geval van lymfeoedeem is er een disbalans ontstaan tussen het aanmaken en verzamelen van lymfevocht en het afvoeren hiervan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Problemen met het lymfestelsel kunnen aangeboren zijn. Daarnaast komen vochtophopingen ook vaak voor tijdens de zwangerschap, na een botbreuk of ontwrichting, na een operatie, na een wespensteek, door te weinig beweging en door infecties met schimmels, bacteriën of virussen (bv. wondroos). Wil je meer weten over de werking van het lymfestelsel en overige lichaamsstelsels, schrijf je dan in voor onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.
Waarom eerder lymfeoedeem bij warm weer?
Ons lichaam is doorgaans in staat om zich aan te passen aan de temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen. Meestal gaan de seizoenen en de daarbij behorende temperaturen geleidelijk in elkaar over. Wanneer we echter te maken krijgen met plotselinge hitte, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, heeft ons lichaam geen tijd genoeg om aan deze hitte te wennen. Voor mensen met aanleg voor lymfeoedeem kan dit betekenen dat de warmte een te ontspannend effect heeft op het lichaam, waaronder ook op de gladde spiertjes van de lymfevaten. Deze spiertjes trekken hierdoor trager samen, waardoor de afvoer van het lymfevocht langzamer gaat met vochtophopingen tot gevolg.
Is lymfeoedeem gevaarlijk?
Door de zwelling kunnen er allerlei klachten ontstaan. Het aangedane lichaamsdeel kan zwaar en vermoeid aanvoelen. Bij ernstige vochtophopingen kan het tot tintelingen en pijn leiden. Soms kan iemand met lymfeoedeem zijn arm of been minder goed gebruiken, omdat bewegen door de zwelling moeilijk is. Bij lymfeoedeem in de arm kunnen, doordat de arm zwaarder is geworden, tevens nek-, schouder- en rugklachten ontstaan. Lymfeoedeem kan ook tot huidproblemen leiden. De huid kan warmer aanvoelen en er kunnen rode, pijnlijke plekken ontstaan. De kans op wondjes en infecties is groter door de verminderde huidafweer.
Hoe kan ik lymfeoedeem verminderen?
Een van de beste manieren om vochtophopingen te verminderen is manuele lymfedrainage. Dit is een zachte en ritmische massagevorm die de doorstroom van het lymfevocht stimuleert. Er wordt veel gewerkt met spiraalvormige en roterende bewegingen op de lymfeklieren en lymfevaten. Tijdens een manuele lymfedrainage behandeling wordt het hele lichaam behandeld en niet alleen dat deel waar de vochtophoping zich bevindt. De massage start bij de hals, omdat hier de grote lymfevaten in de sleutelbeenaderen uitmonden. Op deze manier wordt de doorstroom van de lymfe in de grote lymfevaten bevorderd, zodat ook de afvoer uit de kleinere lymfevaten gemakkelijker wordt. Vervolgens gaat men verder met het behandelen van de romp en de ledematen. We leren je er graag meer over in onze Cursus Manuele Lymfedrainage in Hasselt.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.