• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Massagetherapeut, een zwaar beroep?

23 oktober 2015
Massagetherapeut, een zwaar beroep?

Massagetherapeuten werken urenlang in staande positie, gebruiken veel hun handen en maken veel repetitieve bewegingen. Dit vergt heel wat van hun lichaam. Veel massagetherapeuten hebben klachten als rugpijn, nekpijn en pijnlijke schouders, handen en vingers. Hoe kun je als massagetherapeut voorkomen dat je hier last van krijgt, terwijl je toch dag in dag uit je werk kan blijven doen?

Massages geven is als topsport

Dag in dag uit massages geven lijkt op topsport. Elke dag vraag je veel van je lichaam, zoals ook sporters veel van hun lichaam vragen tijdens trainingen, work-outs en wedstrijden. Ze gaan tot het uiterste om hun conditie en technieken te verbeteren. Dit is binnen het vak van massagetherapeut ook heel belangrijk. Je moet goed in vorm zijn en met steeds meer gemak de massagetechnieken uitvoeren om je vak op de lange termijn te kunnen uitoefenen.

Ga niet te hard van start!

Net als veel sprinters zul je aan het begin van de race, oftewel je werkdag, de neiging hebben om te hard van start te gaan. Dit betekent dat je aan het einde van de dag niet goed ‘finished’. Je krijgt sneller klachten en werkt minder effectief. Dat is vervelend voor jezelf én voor je klanten, omdat je ze niet optimaal van dienst kunt zijn. Zoek in je massages naar een goed evenwicht tussen massagetechnieken die diep inwerken en veel kracht kosten en zachtere, verfijnde technieken die minder inspanning vergen. Zorg dat de druk die je uitoefent prettig is voor de ontvanger en voor jou.

Tijdens de Opleiding Massagetherapeut leer je om op een evenwichtige manier volledige lichaamsmassages te geven.

Zorg dat je in optimale conditie bent

Om elke dag als massagetherapeut te kunnen werken, moet je een goede conditie hebben. Hoewel je de hele dag fysiek bezig bent, is het belangrijk om buiten je werk om je lichaam op een andere manier te trainen. Professionele zwemmers oefenen niet alleen hun zwemtechnieken in het zwembad, maar gaan ook fietsen en hardlopen om hun conditie op peil te houden. Hoe beter je algehele conditie, hoe minder snel je last krijgt van zowel fysieke als psychische klachten. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je andere mensen kunt helpen en hoe beter je je kunt weren tegen ziektes.

Let op je ademhaling en lichaamshouding

Hoe vaak zeg je tegen je klanten dat ze rustig en diep moeten ademhalen? Maar let je ook op je eigen ademhaling? Soms zijn mensen zo geconcentreerd bezig, dat ze vergeten adem te halen en dat ze onbewust bepaalde lichaamsdelen spannen. Gebruik bewust je ademhaling om ontspannen te blijven. Wanneer je klant jouw diepe ademhaling hoort, zal hij bovendien sneller jouw voorbeeld volgen. Ook zul je sneller ontdekken waar je in je lichaam spanningen vasthoudt, bijvoorbeeld in je schouders, knieën, onderrug, vingers of handen. Deze spanningen kunnen op de lange duur tot ernstige klachten leiden.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie