• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Mag je wel of niet sporten bij spierpijn?

8 januari 2018 | Massage & Therapieën
Mag je wel of niet sporten bij spierpijn?

Heb je werk gemaakt van je goede voornemen om weer te gaan sporten? Dan kan het gebeuren dat je na het sporten onaangenaam verrast wordt door fikse spierpijn. Net nu je weer fanatiek aan de slag wilt gaan en je voor jezelf een mooi trainingsprogramma hebt opgesteld, word je gekweld door pijn. Maar hoe zat het ook alweer, mag je nu wel of niet sporten bij spierpijn? We legden deze vraag voor aan de docenten van onze Opleiding Sportmassage!

Wat voor soort spierpijn heb je?

Op de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen wat voor soort spierpijn je hebt. Er zijn namelijk drie soorten spierpijn; spierpijn direct tijdens het sporten (blessure), acute pijn door spierkrampen en spierpijn die je pas een dag later na het sporten voelt. We zullen ons in dit artikel focussen op de laatst genoemde vorm van spierpijn. Deze vorm van spierpijn heet ook wel ‘Delayed Onset of Muscle Soreness’ (DOMS) of ‘verlate spierpijn’. Meteen na het sporten voel je hier nog niets van, maar als je de volgende dag wakker wordt kun je misschien niet eens meer goed je bed uitkomen van de spierpijn. De pijn is meestal het ergst ongeveer 24 tot 48 uur na het sporten. Direct na het sporten voelde je hier nog niets van, omdat de doorbloeding van je spieren dan nog heel groot is.

Spierpijn is een natuurlijk proces

Verlate spierpijn is een signaal dat je harder hebt getraind dan dat je lichaam op dat moment eigenlijk aankan. Door de te zware belasting zijn er spiercellen beschadigd; er zijn microscopisch kleine scheurtjes in de spier gekomen. Je lichaam gaat aan het werk om de schade te herstellen. Je spier zal de volgende keer bij het uitoefenen van dezelfde bewegingen een stukje sterker zijn geworden en het sporten zal je steeds gemakkelijker afgaan. Kortom het licht beschadigen van de spiercellen en het weer sterker opbouwen van het spierweefsel is een natuurlijk proces waarmee je je lichaam sterker maakt. Vooral bij beginnende sporters of sporters die na een pauze het sporten weer oppakken kunnen veel last hebben van deze verlate spierpijn. Spieren moeten wennen aan de belasting.

Is spierpijn slecht?

Zoals we hierboven al lieten zien is spierpijn een natuurlijk proces dat helpt om de spieren uiteindelijk sterker te maken, tenminste als de spieren niet overbelast worden waardoor er blessures ontstaan. Daarnaast heeft spierpijn nog een belangrijke functie. Spierpijn werkt namelijk ook preventief. De spierpijn zorgt ervoor dat de belaste spieren iets pijnlijk en stijf aanvoelen en er treedt krachtverlies op. Dit zorgt ervoor dat je tijdelijk minder beweeglijk en actief kunt zijn. Oftewel spierpijn treedt op als beschermingsmechanisme om het herstelproces te bevorderen en om blessures te voorkomen.

Wel of niet sporten bij spierpijn?

Je lichaam heeft bij spierpijn voldoende rust nodig om te herstellen, maar dat betekent niet dat je niet mag bewegen. Een beetje beweging is juist bevorderend voor het herstelproces. Bewegen bevordert de bloedsomloop waardoor je spieren beter worden voorzien van de zuurstof en de voedingsstoffen die ze zo hard nodig hebben om te herstellen. Maar pas je activiteiten wel aan door bijvoorbeeld de pijnlijke spieren hun welverdiende rust te gunnen en andere spiergroepen te trainen of door een stapje terug te doen. Heb je bijvoorbeeld pijnlijke armspieren vanwege oefeningen gewichtheffen, train dan andere spiergroepen door te gaan wandelen, fietsen of zwemmen of door een lichte cardiotraining te doen.

Hoe kun je spierpijn sneller verminderen?

Bij spierpijn is het belangrijk om de spieren de tijd te geven om te herstellen. Maar er zijn wel manieren om het herstel te bevorderen. Hierboven noemden we er al één, namelijk door toch te blijven bewegen om de bloedsomloop te bevorderden ter ondersteuning van het herstel van de spieren. Daarnaast kan ook massage helpen om de bloedsomloop te stimuleren en om verlichting te geven als je veel last hebt van de pijn.

Het is wel belangrijk dat je deze massage laat uitvoeren door een professionele massagetherapeut. De druk van de massage moet goed afgestemd worden op de kwetsbaarheid van de spier. Bij een fikse spierpijn moet een stimulerende massage in ieder geval vermeden worden. Door een zachte ontspannende massage met lichte druk worden er sensoren geprikkeld die ontstekingsremmende en pijnreducerende signalen naar de spiercellen sturen. Leer sportmassages geven in onze Cursus Sportmassage. Daarna kun je ook nog verder studeren en eveneens de Cursus Sportmassage voor gevorderden volgen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie