bron: huidziekten.nl
Zien de nagels er wat vreemd uit? Zijn ze erg dun? Voelt het oppervlak van de nagels ruw aan? Hebben ze de vorm van een lepel, doordat ze in het midden iets verzonken zijn en aan het uiteinde iets omhoog staan (holronde nagels)? Dan noemen we dit ook wel lepeltjesnagels. De medische benaming voor deze aandoening is ‘koilonychia’. ‘Koilos’ betekent ‘hol’ en ‘onyx’ staat voor ‘nagels’.
Soms is de aandoening nauwelijks zichtbaar en gaat het om een milde vorm van lepeltjesnagels. Een professionele pedicure zal echter gauw ontdekken dat de vorm van de nagels iets afwijkt. Wanneer de lepeltjesnagels duidelijk zichtbaar zijn, kan je er last van krijgen, omdat de nagels naar boven tegen het schoeisel gaan drukken. Dit kan pijn veroorzaken en de nagel kan erdoor breken.
Wanneer je lepeltjesnagels hebt, is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Er kan een onschuldige oorzaak aan ten grondslag liggen, maar het kan ook wijzen op een onderliggende ziekte. Veelgehoorde onschuldige oorzaken voor lepeltjesnagels zijn:
We zien lepeltjesnagels dan ook vaak bij schilders, schoonmakers en automonteurs. Maar er kan ook een diepere oorzaak ten grondslag liggen aan lepeltjesnagels, namelijk:
In sommige gevallen zijn lepeltjesnagels erfelijk. Hebben veel familieleden er ook last van, dan is dit mogelijk de oorzaak. Lepeltjesnagels komen ook veel voor bij jonge kinderen. In de meeste gevallen is dit onschuldig zonder onderliggende problemen. Het verdwijnt meestal vanzelf.
Omdat lepeltjesnagels een symptoom kunnen zijn van een onderliggende ziekte, is het aanbevolen om naar een huisarts te gaan. Werk je zelf als pedicure of nagelstyliste en merk je op dat je klant lepeltjesnagels heeft, verwijs deze klant dan door naar een arts. Een arts zal onderzoeken of er sprake is van een intern probleem als er geen duidelijke reden is voor de lepeltjesnagels. Wanneer de arts een ziekte ontdekt, zal deze ziekte behandeld worden, waardoor de lepeltjesnagels verdwijnen.
Een arts kan vervolgens bepalen of de nagels behandeld kunnen en mogen worden door een pedicure. Het is niet mogelijk om de vorm van de nagels te veranderen, maar de pedicure kan de nagels wel zodanig behandelen dat men minder last heeft van de lepeltjesnagels. Bijvoorbeeld door ze zorgvuldig korter te maken en de nagelrand bij te werken. Verder is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de nagels en ze niet bloot te stellen aan agressieve stoffen, om trauma’s aan de nagels te voorkomen.
Als pedicure kun je veel problemen aan nagels verhelpen, maar je mag als pedicure niet alle aandoeningen behandelen. Het is daarom belangrijk dat je veelvoorkomende nagelaandoeningen kunt herkennen en je klant op tijd doorverwijst naar een arts. In onze Opleiding Pedicure leiden we je op tot een volleerde pedicure die zijn/haar vak perfect verstaat. Met het diploma dat je bij ons behaalt, kun je je aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie (BBF).
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.