• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Is zweten goed voor je huid?

23 juni 2017 | Schoonheidszorg
Is zweten goed voor je huid?

Tijdens een stevige work-out of een warme zomerse dag ontkom je er niet aan; het zweet druppelt van je gezicht. Zweten is een natuurlijk proces binnen ons lichaam en heeft belangrijke functies. Maar hoe zit het nu met zweten en de huid? Is zweten goed voor je huid of juist niet? Daar krijgen we binnen de schoonheidsbranche regelmatig vragen over. Daarom geven we in dit artikel antwoord op deze vraag.

Zweten is goed voor je

Iedereen zweet de hele dag door. Op bepaalde momenten kun je heviger zweten, bijvoorbeeld bij warm weer. Wanneer de huid flink begint te zweten, vinden de meeste mensen dit maar een onprettig en onfris gevoel. Er is niets tegen te doen, het is een natuurlijk proces dat essentieel is voor je lichaam. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt, zodat je lichaam normaal kan blijven functioneren. De zweetdruppeltjes verdampen op je huid en dit zorgt voor de afkoeling. Leer alles over de werking van het menselijk lichaam in de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Zweten is goed voor je huid

Zweten is dus goed voor je lichaam in het algemeen, maar is het ook goed voor je huid. Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware ‘schoongespoeld’. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus. Dit komt omdat in het zweet een natuurlijk antibioticum zit, dat dermcidin heet. Het is dus niet voor niets dat mensen al sinds jaar en dag over de hele wereld stoombaden nemen en in de sauna gaan. De meeste mensen voelen zich hierna als herboren en hun huid krijgt zijn natuurlijke glans terug.

Er zit wel een ‘maar’ aan!

Het is niet de bedoeling dat het zweet gedurende een lange tijd op je huid blijft kleven, want dan heeft het minder gunstige gevolgen. Het zweet voert allerlei afvalstoffen af en verwijdert vuil uit je poriën. Daarnaast zorgt het ook dat het eventuele vuil op je huid aan de huid blijft kleven. Reinig je niet meteen na het zweten je huid, dan kan dit leiden tot onder andere puistjes, milia en warmte-uitslag. Bij warmte-uitslag raken de zweetklieren en haarfollikels verstopt. De zweetklieren slagen er niet meer in om het zweet uit het lichaam weg te voeren. Dat komt door druk op de huid, bijvoorbeeld door te strakke kleding of huid die tegen elkaar aan wordt gedrukt (onderkin, onder de borsten, buikplooien, etc.). Door het zoutgehalte in het zweet, gaat de huid irriteren. Er verschijnen ontstekingen en irritaties in de vorm van kleine doorzichtige of rode bultjes.

Huidproblemen door zweten voorkomen

Weet je dat je erg zult gaan zweten, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten of omdat het een warme dag gaat worden, zorg dan dat je zowel vooraf als direct achteraf je huid goed reinigt. Let ook extra goed op het reinigen van huidplooien, hier is door de combinatie van warmte, vocht, druk en wrijving het risico op huidirritatie nog groter. Voor de gezichtshuid geldt dat het aan te raden is om geen of zo min mogelijk make-up te dragen, omdat je poriën anders sneller verstopt raken. Verder moeten ook mensen die last hebben van atopisch eczeem extra opletten. Zweet dat opdroogt op de huid kan bestaande huidproblemen aanwakkeren en verergeren.

In onze Cursus Gelaatsverzorging leer je om op professionele wijze een volledige gelaatsverzorging uit te voeren of school je tot een volwaardige schoonheidsspecialiste via onze Opleiding Schoonheidsspecialiste in Hasselt, Antwerpen, Gent, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Eindhoven!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie