Is een baard hygiënisch? 6 tips voor baardverzorging
Onlangs kon je in vele nieuwsbladen lezen dat in baarden meer bacteriën zitten dan op een hondenvacht! Dit was de uitkomst van een onderzoek van de Hirslanden Clinic in Zwitserland. Dan maar snel die baard afscheren en die leuke baardentrend aan je voorbij laten gaan? Dat is nergens voor nodig! Wil je een gezonde en mooie baard, dan zul je er wat extra aandacht aan moeten besteden. We geven hier 6 tips voor baardverzorging en dan is er niets aan de hand!
Baarden zijn viezer dan een hondenvacht?
De koppen in de media deden de baardenwereld opschrikken, maar wie verder las, ontdekte dat het slechts om een zeer kleinschalig onderzoek ging. De baarden van 18 mannen en de vacht van 30 honden werden gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën. De onderzoekers baseerden hun ‘schokkende’ conclusie op het feit dat elke man een hoog gehalte aan bacteriën in zijn baard had, terwijl 23 van de honden hetzelfde gehalte aan bacteriën had. Dit leidde tot de conclusie dat 100% van de baarden van de mannen veel bacteriën bevatte in vergelijking tot maar 77% van de honden. Dit onderzoek geeft dus geen algemeen beeld van wat er in de baarden en hondenvacht speelt. Het geeft ons wel een aanleiding om eens de focus te leggen op tips voor baardverzorging!
Bacteriën zijn vies!
Veel mensen denken dat bacteriën alleen maar vies zijn, maar dat is een misvatting. Er leven altijd bacteriën op onze huid, die een belangrijke functie hebben. Ze beschermen ons tegen ziekteverwekkers, zoals de ‘slechte’ bacteriën, schimmels en virussen. Om een baard en de gelaatshuid gezond te houden, voltstaat het doorgaans om de baard twee tot drie keer per week met shampoo te wassen. Eigenlijk dien je je baard vrijwel op dezelfde manier te verzorgen als het hoofdhaar. We gaan hieronder in op tips voor baardverzorging en we gaan in op enkele specifieke aandachtspunten bij het verzorgen van een baard.
Tips voor baardverzorging
1. Gebruik een speciale baardenshampoo
Wanneer je een baard laat groeien, is het goed om te weten dat er speciale shampoo voor baarden bestaat. Deze shampoos zijn doorgaans wat milder dan de shampoo voor hoofdhaar. De reden hiervoor is dat de gezichtshuid gevoelig kan zijn. Een mooie baard begint altijd met een gezonde huid, dus is het goed om hier rekening mee te houden. Was je baard twee tot drie keer per week.
2. Borstelbeurt voor je baard
Het kan gebeuren dat je er een keer niet aan toekomt om je baard te wassen, dan kan een goede borstelbeurt een oplossing zijn om je baard toch zo schoon mogelijk te houden en om te voorkomen dat vuil zich gaat ophopen.
3. Denk ook aan je baard föhnen!
Heb je een lange of volle baard en heb je dikke haren, dan kan het lastig zijn om je baard droog te krijgen. Het is dan beslist een aanrader om na het wassen je baard droog te föhnen. Als je baard lang vochtig blijft, dan trekt dit sneller slechte bacteriën aan, die zijn namelijk dol op een warme en vochtige omgeving.
4. Gebruik baardolie
Voor een verzorgde en gezonde uitstraling van je baard kun je na het wassen een baardolie aanbrengen. De olie hydrateert de baard en geeft een gezonde glans. Let op, want voor het aanbrengen van baardolie geldt: ‘Less is more!’ Een paar druppels is genoeg. Breng je te veel olie aan, dan kan je baard en je huid vettig aan gaan voelen en sneller vuil aantrekken. Kies bovendien altijd voor natuurlijke oliën. Breng de olie direct na het wassen aan, dit geeft het beste effect, omdat de haarschubben door het warme water nog iets openstaan.
5. Beschadig de huid niet tijdens het scheren
Het is belangrijk dat je bij het scheren altijd in de richting van de haargroei scheert en niet er tegen in. Het warme en soms vochtige klimaat in de baard in combinatie met wondjes vormen de ideale omstandigheden voor het ontstaan van een infectie. Door tegen de baard in te scheren en ook door het gebruik van slechte scheermesjes kunnen er hele kleine wondjes in de huid ontstaan. Dit is voor bacteriën, die doorgaans geen problemen geven, voldoende om nu een infectie te veroorzaken.
6. Een baard kan ook roos krijgen!
Vanwege de vaak grote dichtheid van het gebied waar de baard groeit, is deze zone extra gevoelig voor roos. Roos wordt veroorzaakt door een microbe, de Malassezia globosa. Deze schimmel breekt de talg op de huid af waarbij een zuur vrijkomt, waar je gevoelig voor kan zijn. De huid gaat irriteren en de celvernieuwing van de huid versnelt, waardoor er schilfers ontstaan. In veel gevallen volstaat een anti-roosshampoo om dit probleem aan te pakken, maar soms is het nodig om een dermatoloog te raadplegen.
Leer alles over baardverzorging in onze Opleiding Barbier!
Wil je alles leren over baardverzorging en het trimmen en stylen van baarden en echte barber cuts? Dan ben je bij onze Opleiding Barbier aan het juiste adres. Dit is ook een ideale bijscholing voor gediplomeerde kappers en kapsters die zich willen specialiseren in baarden, snorren en herenkapsels of voor wie graag een eigen barbershop wil openen!
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.