Elke structuur in ons lichaam heeft een bepaalde vorm die zijn functie ondersteunt. Dat geldt voor de kleinste cellen tot alle organen en botten in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de botten. Om de druk- en trekbelastingen in ons lichaam op te kunnen vangen bevindt er zich langs diverse strategische krachtlijnen sponsweefsel in het bot, dat dit mogelijk maakt.
2. Het lichaam is één geheel
Alle lichaamsstelsels staan met elkaar in verbinding. Daardoor is het mogelijk dat de kern van een lichamelijk probleem op een heel andere plek ligt dan waar de symptomen zich voordoen. In onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie leren we je alles over de werking van alle lichaamsstelsels van het menselijk lichaam.
3. Het lichaam is een zelf corrigerend mechanisme
Het lichaam heeft het vermogen om zichzelf te genezen. Wanneer je een wond hebt, zet het lichaam alles in zijn werk om de huid te herstellen. Het doel van osteopathie is om het natuurlijke herstellend vermogen van het lichaam te bevorderen, wanneer ziektes of trauma’s dit bemoeilijken.
William Garner Sutherland (1873-1954) was een leerling van Still, die zijn ideeën overnam. Sutherland was vooral geïnteresseerd in de unieke vorm van de schedelbeenderen en hun relatie met elkaar. Voorheen dacht men dat de schedelbeenderen niet bewogen ten opzichte van elkaar. Sutherland ontdekte dat er wel subtiele beweging mogelijk was. Er werden in zijn tijd vele onderzoeken naar gedaan die zijn theorie ondersteunden. Dit concept werd verder uitgewerkt door John E. Upledger (1932-2012). Hij ontdekte dat er een cranio-sacraal ritme bestond, zowel tussen de botten van de schedel als in het hersen- en ruggenmergvocht. Een cranio-sacraal therapeut kan dit ritme aanvoelen en kan hier conclusies aan verbinden, bijvoorbeeld dat er spanningen bestaan in het cranio-sacraal systeem.
Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg, het hersen- en ruggenmergvocht en loopt van de schedel (cranium) tot het heiligbeen (sacrum). Hierin is een eigen ritme te voelen, dat niet te vergelijken is met andere ritmes in het lichaam, zoals het hartritme. Wanneer een cranio-sacraal therapeut hierin spanningen ontdekt, kan hij met zachte, manuele technieken dit ritme in evenwicht brengen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor bevorderd.
Hoewel de behandeling gericht is op het cranio-sacraal systeem kunnen eveneens problemen in andere delen van het lichaam verholpen worden. Het lichaam is immers één geheel; alles staat met elkaar in verbinding. Cranio-sacraal therapie heeft een ontspannende werking en biedt vooral veel goede resultaten bij het behandelen van hoofdklachten, migraine, whiplash en stress.
Cranio-sacraal therapie is een behandelvorm die gestoeld is op jarenlange onderzoeken en ervaringen van diverse artsen en therapeuten. Wil je leren om cranio-sacraal therapie te geven? Dat kan via onze Cursus Cranio-Sacraal Therapie in Hasselt en Amsterdam. Je kunt het volgen als een op zichzelf staande cursus, maar het is ook zeker een waardevolle bijscholing voor elke massagetherapeut!
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.