• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe werkt bindweefselmassage nu eigenlijk?

30 september 2020 | Massage & Therapieën
Hoe werkt bindweefselmassage nu eigenlijk?

Een van onze nieuwe populaire massagecursussen is de cursus bindweefselmassage. Het gaat hier om een lichaamsmassage, die zich richt op het bindweefsel. De effecten van deze massage gaan verder dan bijvoorbeeld de ontspanningsmassage, waarbij men bovendien hoofdzakelijk focust op de spieren. We vertellen je hier graag alvast wat meer over wat bindweefsel eigenlijk is. Daarnaast geven we ook antwoord op de vraag; hoe werkt bindweefselmassage?

Het veerkrachtig netwerk dat bindweefsel heet

Bindweefsel komt voor in ons hele lichaam. Je kunt het zien als een veerkrachtig netwerk. Ons hele lichaam wordt omgeven door bindweefsel en het zit rond de organen, in de pezen, gewrichten en tussen de spieren. Het bestaat uit diverse soorten vezels en voor een groot deel uit vocht. Hierdoor kunnen de weefsels goed langs elkaar bewegen. Bindweefsel heeft een beschermende functie, zorgt voor veerkracht en het geeft vorm. Hoewel bindweefsel dus ontzettend belangrijk is, zagen we dat er tot voor kort binnen de wellness branche hier nog maar weinig aandacht voor was. Met een cursus bindweefselmassage kun jij als massagetherapeut het verschil maken!

Hoe werkt bindweefselmassage?

In de cursus bindweefselmassage leer je meer over de verschillende soorten bindweefsel. De bindweefselmassage richt zich echter op het onderhuids bindweefsel. Je leert uiteenlopende massagetechnieken, waarmee je inwerkt op deze bindweefsellaag, zoals strijkingen en het rollen en oppakken van de huid. Je stimuleert hiermee de bloedcirculatie van de huid en je maakt verklevingen in het bindweefsel weer soepel. Ook de zenuwuiteinden in de huid worden omgeven door bindweefsel en worden door jouw massage geprikkeld. Hierdoor werkt de massage niet enkel lokaal in, maar kun je ook invloed uitoefenen op andere delen van het lichaam. Men spreekt daarom ook wel van de neuro-reflectoire werking van bindweefselmassage.

Wat betekent deze neuro-reflectoire werking?

Bindweefsel ligt als een netwerk door het hele lichaam. Via dit netwerk staat alles met elkaar in verbinding. Via reflexzones op de huid kun je voelen of er problemen zijn in een bepaald orgaan, omdat deze via het bindweefsel met elkaar in contact staan. Is er een verhoogde spanning van de huid waar te nemen of kan de huid minder goed verschoven worden, dan kan dit wijzen op klachten in een bepaald orgaan. Door met bindweefselmassage hierop in te werken, kunnen deze klachten verminderd of verholpen worden. De massage zorgt voor een interactie tussen het bindweefsel, het zenuwstelsel en de organen; de bloedcirculatie verbetert, de stofwisseling wordt gestimuleerd en verklevingen worden losgemaakt.

Een stevige massagebehandeling

Heb je interesses in het geven van bindweefselmassages, bereid je klanten dan goed voor op wat ze hiervan kunnen verwachten. Het gaat namelijk om een vrij stevige en intense massage, die echter wel in een langzaam ritme wordt uitgevoerd. Het is dus duidelijk anders dan een pure ontspanningsmassage. Een bindweefselmassage mag echter nooit pijnlijk zijn. Als massagetherapeut dien je goed te communiceren met je klant om te ontdekken hoe diep je in kunt werken en wat je klant bij elke techniek ervaart. Het is belangrijk dat de behandeling evengoed als prettig wordt ervaren. Je kunt eventueel afsluiten met een korte ontspannende massage. Je leert er alles over in onze cursus bindweefselmassage. Neem hier ook een kijkje bij onze Cursus Ontspanningsmassage.

Welke klachten kun je hiermee behandelen?

Nu we de vraag ‘hoe werkt bindweefselmassage?’ hebben beantwoord, zetten we kort enkele klachten op een rij die je met deze behandeling kunt aanpakken. In de praktijk zien we dat er veel goede resultaten worden behaald bij o.a. de volgende klachten:

  • Slecht functionerende organen
  • Postoperatieve klachten
  • Post-traumatische dystrofie
  • Restklachten na een trauma
  • Menstruatieklachten
  • Fibromyalgie
  • Hoofdpijn
  • Reuma

Een cursus bindweefselmassage iets voor jou?

De cursus bindweefselmassage bestaat uit twee cursusdagen, waarin zowel de theorie als de praktijk van deze behandelwijze uitgebreid aan bod komt. Na afloop van de cursus ben je in staat om een complete behandeling uit te voeren en om specifieke gezondheidsklachten aan te pakken. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Schrijf je hier in voor onze Cursus Bindweefselmassage in Amsterdam, Eindhoven-Woensel, Rotterdam of Hasselt. Studeer je liever online? Dat kan ook via onze Online Cursus Bindweefselmassage.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie