Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?
Hoe goed heb je over de naam van je salon of praktijk nagedacht? Het gebeurt nog te vaak dat ondernemers die naam er wel even snel bij zoeken. Pas op voor deze valkuil voor startende ondernemers; je bedrijfsnaam is niet zomaar een detail. Het laat zien wie je bent en waar je voor staat en is daarom een krachtig marketinginstrument. Het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Leer hier hoe je een goede bedrijfsnaam kiest!
Je bedrijfsnaam is een marketingbeslissing!
Je bedrijfsnaam moet bij je bedrijf passen. Vaak zien we dat salonbeheerders alleen hun eigen naam gebruiken, bijvoorbeeld ‘Schoonheidssalon Marlies’. Wat zegt dit voor een buitenstaander? Het is belangrijk om verder te denken en je bedrijfsnaam af te stemmen op jouw marketingstrategie. Waar staat jouw bedrijf voor? Wat wil je uitstralen? Laat dit doorklinken in je bedrijfsnaam. Houd er ook rekening mee dat een naam bepaalde verwachtingen wekt. Zorg dat je deze verwachtingen waarmaakt. Kortom, zie je bedrijfsnaam als een merk waarmee je je kunt onderscheiden.
Ben je nog geen gediplomeerde beauty professional? Volg dan onze opleiding schoonheidsspecialiste of de opleiding skin expert!
Een bedrijfsnaam kies je maar één keer!
Ten minste dat is wel de bedoeling! Je kunt een bedrijfsnaam achteraf nog veranderen, maar of dat verstandig is? Een naamsverandering kan voor bestaande klanten verwarrend zijn of ze kunnen je niet meer terugvinden als ze op internet naar jou op zoek gaan. Je verliest zo onnodig klanten. Dit is niet het enige probleem, denk ook eens aan al je bedrijfscommunicatie; je website, social media, visitekaartjes, etalage van je salon, facturen, brochures en misschien wel een bedrijfsauto met opschrift. Bij een naamswijziging moet je dit allemaal aanpassen!
Regels voor bedrijfsnamen
Een naam kiezen voor je bedrijf is heel persoonlijk, maar toch ben je niet helemaal vrij om zomaar elke bedrijfsnaam te kiezen. De naam moet onderscheidend genoeg zijn. Enkel een veelvoorkomend begrip, zoals ‘De Nagelstudio’ is niet onderscheidend, er zijn in ons land talloze nagelstudio’s. Ook mag de naam niet voor verwarring zorgen, omdat hij te veel lijkt op een bestaande bedrijfs- of merknaam. Consumenten kunnen in de war raken en in jouw behandelstoel terechtkomen, terwijl ze denken dat ze bij een andere salon zijn.
Voorkom misleiding
Verder mag je bedrijfsnaam niet misleidend zijn. Je kapsalon ‘Mega Kapsalon Trudy’ noemen, terwijl je een kleine thuisservice hebt, is misleidend. Ook mag je niet je kapsalon ‘Kapsalon Lies Janssen’ noemen als je niet Lies Janssen bent. Tot slot mag je bedrijfsnaam ook niet in strijd zijn met bestaande bedrijfsnamen en merken. Je mag je salon niet dezelfde naam geven als een bekende keten of bekend merk. Heeft jouw schoonheidssalon in Gent, dezelfde naam als een schoenenzaak in Hasselt, dan is dat geen probleem.
Hoe vind ik een sterke bedrijfsnaam?
Nu wel duidelijk is dat een goede bedrijfsnaam kiezen heel belangrijk is en dat je daarbij ook rekening moet houden met allerlei regel, is de volgende vraag; Hoe vind ik een sterke bedrijfsnaam? Daarvoor geven we je hier 4 richtlijnen:
Opvallend en eenvoudig
Aan de ene kant moet je zorgen dat je naam opvalt, maar aan de andere kant is het wel een aanrader om je naam niet te ingewikkeld te maken. Je wilt dat mensen je bedrijfsnaam gemakkelijk onthouden. Kies daarom een naam die goed in het gehoor ligt en eenvoudig te spellen is. Hiermee vergroot je eveneens je (online) vindbaarheid. Tip: controleer of je bedrijfsnaam beschikbaar is als domeinnaam!
Ben zo concreet mogelijk
Zoals we eerder al stelden wekt een naam verwachtingen. Laat in je bedrijfsnaam daarom concreet doorklinken wat jouw bedrijf doet. Vermijd afkortingen, losse letters en cijfers waar niemand wijs uit kan. Een naam als ‘KSL Kees’ zal niet iedereen direct associëren met ‘Kapsalon Kees’.
Met het oog op de toekomst
Veel mensen gebruiken hun eigen naam, bijvoorbeeld ‘Nagelsalon Silvia’. Wil je in de toekomst gaan uitbreiden en personeel aannemen of samenwerken met een partner, dan is dit niet praktisch. Of stel je voor dat je later ook andere schoonheidsbehandelingen gaat aanbieden, dan is ‘Nagelsalon’ niet toereikend!
Pas op met humor
Humor is heel persoonlijk; een naam waar jij om kan lachen, kan iemand anders helemaal niet grappig vinden. Bovendien loop je het risico dat je met een te grappige naam, niet serieus genomen wordt.
Aan de slag!
Met deze achtergrondinformatie en tips kun je aan de slag. Ga brainstormen over namen. Oordeel tijdens het brainstormen niet, maar zorg dat je geïnspireerd raakt en een flinke lijst met namen krijgt. Daarna ga je de namen overdenken en afstrepen, totdat je een aantal geschikte bedrijfsnamen overhoudt. Test de namen uit door ze te laten beoordelen door vrienden, familie en collega’s en maak je uiteindelijke keuze. Tot slot: kies een bedrijfsnaam die kan uitgroeien tot een begrip!
Schrijf je in voor de cursus maak je salon succesvol en leer nog veel meer over het opstarten van jouw eigen bedrijf.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.