Investeer in jezelf! Ontdek onze cursussen & opleidingen en start vandaag nog jouw reis.
Investeer in jezelf! Ontdek onze cursussen & opleidingen en start vandaag nog jouw reis.
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe ga je om met onhygiënische klanten?

29 maart 2017 | Massage & Therapieën
Hoe ga je om met onhygiënische klanten?

Als je werkzaam bent binnen de schoonheids- en wellnessbranche, dan weet je dat hygiëne op de werkvloer een topprioriteit is. Je doet er alles aan om je salon of praktijk mooi schoon te houden, dat het er prettig ruikt, je zorgt voor schone materialen en producten en je zorgt er ook voor dat je zelf fris voor de dag komt. Maar wat als je klanten daar minder aandacht voor hebben? Hoe ga je om met onhygiënische klanten?

Klanten die niet fris ruiken

Het is een lastige kwestie; klanten die in je behandelstoel of op je behandeltafel plaatsnemen en een penetrante lichaamsgeur hebben. Veel mensen hebben er moeite mee om de ander hierover aan te spreken. Ze willen niet dat de ander zich beledigd of gekwetst voelt. Vaak zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze stinken. Gaat het om een nieuwe klant, dan zou je het de eerste keer kunnen negeren. Werk je in een kuuroord, dan zou je aan de klant kunnen voorstellen dat hij of zij zich eerst even opfrist in de doucheruimte. Je kunt de vervelende geur ook verbloemen met aromatherapie; verstuif wat essentiële oliën of steek een geurkaars aan.

Wat als het een terugkerend probleem is?

Merk je dat dezelfde klant elke keer onfris ruikt, dan is het verstandig om er wat van te zeggen. Ben je ervan bewust dat onprettige lichaamsgeuren ook een medische oorzaak kunnen hebben. Dus in plaats van dat je het heel direct tegen je klant zegt, is het beter om hier op een subtielere wijze mee om te gaan. Oorzaken die een onprettige lichaamsgeur kunnen veroorzaken zijn:

  • Overgewicht
    Mensen met overgewicht kunnen last krijgen van smetplekken in huidplooien.
  • Lichamelijke aandoeningen
    Mensen met diabetes kunnen, als ze onregelmatig eten of hun medicijnen niet op tijd nemen, een zure lucht verspreiden. Andere aandoeningen kunnen tot overmatig zweten leiden, zoals schildklierproblemen, waardoor mensen sneller onaangenaam ruiken. Leer alles over het menselijk lichaam en veelvoorkomende aandoeningen in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.
  • Psychische problemen
    Psychische problemen, zoals depressies, kunnen ervoor zorgen dat mensen zich minder bewust zijn van hun uiterlijk en lichaamsgeur.
  • Voedingsgewoonten
    De consumptie van veel knoflook of sterk gekruid eten kan de lichaamsgeur beïnvloeden, evenals het gebruik van alcohol en roken.

Maak het probleem bespreekbaar

Het is belangrijk dat je bij iedere nieuwe klant een uitgebreide anamnese afneemt, zodat je voldoende informatie hebt over de achtergrond van de klant. Ruikt je klant niet fris en heeft je klant een van bovenstaande problemen, dan kun je je klant hier gemakkelijker op aanspreken en hem of haar hier attent op maken en advies geven. Wil je weten hoe je een anamnese uitvoert, volg dan onze Cursus Anamnese. Heeft je klant geen redenen om telkens onfris te ruiken, ook dan is het belangrijk om het bespreekbaar te maken omdat je anders je werk niet naar behoren uit kunt voeren. Breng het op een subtiele wijze. Laat je klant merken dat je hem of haar waardeert als klant en spreek vanuit jouw ervaring om ervoor te zorgen dat de ander zich niet ‘aangevallen’ voelt. Vervolgens is het aan de klant om hier wat mee te doen.

Ziektes en infecties

Het kan ook voorkomen dat je een klant in je salon of praktijk krijgt die ziek is. Het is af te raden om klanten te behandelen die een flinke verkoudheid of griep hebben. Niezen, hoesten, loopneuzen; het virus kan zich zo gemakkelijk verspreiden. Je wilt voorkomen dat je zelf of je andere klanten hierdoor ook ziek worden. Daarbij is het overigens voor de klant zelf geen goed idee om een behandeling te ondergaan bij een infectie als een griep, verkoudheid of keelontsteking. Bij massage bestaat bijvoorbeeld het gevaar dat je de klachten verergert. Het lichaam is hard aan het werk om de ziekteverwekkers te bestrijden. Massage stimuleert dit proces, waardoor men zich nog zieker gaat voelen. In een dergelijk geval is eerlijkheid de oplossing. Vertel duidelijk aan je klant waarom je hem of haar nu niet kunt behandelen en plan een nieuwe afspraak in. Lees ook: Is massage bij griep een goed idee?

Onhygiënische situaties voorkomen

Je kunt als eigenaar van een schoonheidssalon of een massagepraktijk onhygiënische situaties voorkomen, door nieuwe klanten vooraf aan hun eerste afspraak een reglement te e-mailen over de gang van zaken in jouw bedrijf. Net zoals je hierin de regels opneemt over het afzeggen van een afspraak, betalingen, etc., kun je hierin ook duidelijk maken wat jij van je klant verwacht op het gebied van hygiëne. Vermeld bijvoorbeeld dat je klant voor de behandeling eerst thuis moet douchen. Je kunt deze informatie ook op je website vermelden.

Krijg je alsnog te maken met een onhygiënische klant, dan is het voor jou gemakkelijker om hem of haar hierop aan te spreken door naar deze regels te verwijzen. Verder is het belangrijk dat je zelf altijd het goede voorbeeld geeft. Het is ook een goed idee om je klant te informeren over welke hygiënemaatregelen jij neemt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Hiermee vergroot je het bewustzijn van mensen over het belang van een goede hygiëne.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie