• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hoe ga je nagelbijten tegen?

26 oktober 2015
Hoe ga je nagelbijten tegen?

Wist je dat 25% van de mensen de slechte gewoonte heeft om op hun nagels te bijten? Bij de jeugd ligt dit percentage zelfs op bijna 50%! Waarom bijten we zo ‘graag’ op onze nagels? Wat zijn de nare gevolgen van nagelbijten? En vooral: wat kun je doen om nagelbijten tegen te gaan? Wil je een opleiding nagelstyliste volgen, dan zul je straks in de beroepspraktijk regelmatig met klanten te maken krijgen die je om hulp en tips vragen.

Oorzaken van nagelbijten

De medische term voor nagelbijten is ‘onychofagie’. Nagelbijten is een onbewuste en oncontroleerbare gewoonte waar mensen moeilijk vanaf komen. Het bijten op de nagels gebeurt vooral in stressvolle situaties, wanneer iemand zich verveelt of wanneer iemand boos is. Sommige theorieën beweren dat mensen het als een manier gebruiken om agressie te onderdrukken. Er zijn ook theorieën die zeggen dat het een aangeboren en eventuele erfelijke impulsstoornis is. Een andere hypothese is dat het een vorm van lustbeleving is, waar de meeste mensen na hun puberteit overheen groeien. De oorzaak van nagelbijten kan per persoon verschillen.

Nare gevolgen van nagelbijten

Nagelbijten kan nare gevolgen hebben. We geven hieronder een overzicht van de mogelijke gevolgen van nagelbijten:

  • Meer kans op infecties
    Bacteriën en vuil onder de nagels komen gemakkelijk in de mond terecht.
  • Nagelriemontsteking (paronychia)
    Er kunnen kleine wondjes langs de nagels ontstaan waardoor de nagelriemen gaan ontsteken. Deze ontstekingen kunnen ook het nagelbed aantasten en tot blijvende misvorming van de nagels leiden.
  • Gebitsslijtage
    Het voortdurend op de nagels bijten kan tot gebitsschade leiden en zelfs tot een afwijkende stand van tanden en de kaak.
  • Bloedingen maagwand
    Wanneer afgebeten nagels in de maag terechtkomen, kunnen ze de maagwand beschadigen en bloedingen veroorzaken.

Hoe kun je nagelbijten afleren?

Als nagelstyliste kun je mensen helpen om van het nagelbijten af te komen, onder meer door de nagels goed te verzorgen en mooi kort te houden. Je kunt ook anti-nagelbijtvloeistof op de nagels aanbrengen. Deze vloeistof heeft een vieze smaak die nagelbijters er meteen aan herinnert om niet op hun nagels te bijten. Het aanbrengen van gelnagels kan ook uitkomst bieden!

Gelnagels voor nagelbijters

Gelnagels maken het voor nagelbijters minder aantrekkelijk om op hun nagels te bijten. Ze zijn veel harder dan de natuurlijke nagel. Dit betekent niet dat de doorgewinterde nagelbijter ze er niet vanaf krijgt. Gelnagels zijn geen wondermiddel, maar bieden ondersteuning wanneer iemand van zijn gewoonte af wil komen. Het is belangrijk dat je de gelnagels niet te lang maakt, want de nagelbijter is niet gewend aan lange nagels en kan ze daardoor sneller stoten. Ook moet je goed letten op de verhouding tussen het vaste deel en het vrije deel van de nagel, omdat nagelbijters vaak een erg korte nagelplaat hebben.

NB: Ook nagelbijtende mannen kunnen gelnagels laten zetten. Er bestaan transparante gelnagels met een natuurlijke uitstraling.

Volg hier je Opleiding Nagelstyliste!

De Wellness Academie biedt een opleiding allround nagelstyliste aan waarin alle aspecten van dit vakgebied aan bod komen. Binnenkort kun jij als professionele nagelstyliste iedereen van de mooiste gelnagels voorzien. Schrijf je vandaag nog in voor onze Opleiding Nagelstyliste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie