• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Flauwvallen na massage: ingrijpen en voorkomen!

28 mei 2024 | Massage & Therapieën
Flauwvallen na massage: ingrijpen en voorkomen!

Laat jij graag mensen ontspannen met een goede massage? Dan is het belangrijk om voorbereid te zijn op onverwachte situaties tijdens de behandeling. Het kan gebeuren dat een klant na een massagebehandeling duizelig wordt of zelfs flauwvalt. Weet jij hoe je hier adequaat op moet reageren? En had je dit misschien kunnen voorkomen? Welke signalen moet je in de gaten houden om flauwvallen te voorkomen? Het is cruciaal om voorbereid te zijn op dit soort situaties, zodat je snel en effectief kunt reageren. Ontdek hier hoe je flauwvallen na een massage herkent, voorkomt en hoe je hier adequaat op reageert.

Wat gebeurt er precies als iemand flauwvalt?

Flauwvallen betekent dat iemand kort zijn bewustzijn verliest; het kan enkele seconden, enkele minuten en soms nog langer duren. De medische term hiervoor is ‘syncope’ of ‘collaps’. Wanneer iemand flauwvalt, stroomt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Hierdoor verlies je het bewustzijn en de spanning in je spieren, waardoor je omvalt. Het is een beschermingsreactie van het lichaam, want als je ligt dan stroomt het bloed gemakkelijker naar je hersenen. Op deze manier hoeft het hart niet zo intensief te pompen om weer voldoende zuurstof te krijgen. Wil je als professionele massagetherapeut aan de slag, dan raden we je zeker aan om onze cursus anatomie, pathologie & fysiologie te volgen. Ontdek in deze cursus de wonderlijke wijze waarop ons lichaam werkt!

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Om flauwvallen na een massage te begrijpen, is het belangrijk om eerst de algemene oorzaken te kennen. Er zijn diverse redenen waarom iemand kan flauwvallen, zoals een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede, uitdroging en bepaalde medicijnen, zoals die voor hoge bloeddruk, kalmeringsmiddelen en antidepressiva. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren, zoals een warme en vochtige ruimte, een rol spelen. Heftige emoties, zoals angst of stress, kunnen eveneens de oorzaak zijn. Door deze oorzaken te herkennen, kun je beter anticiperen en reageren op mogelijke situaties waarin iemand flauwvalt. Wanneer je klant na een massage onwel wordt en flauwvalt, kan dit ook enkele specifieke oorzaken hebben, die te maken hebben met de behandeling.

Flauwvallen na een massage: de belangrijkste triggers

Massage wordt gegeven in een warme ruimte. Wat de juiste temperatuur is, kan per klant verschillen. Check daarom bij je klant of de temperatuur in orde is, om flauwvallen door de warmte te voorkomen. Verder kan massage ervoor zorgen dat vocht beter uit het lichaam weggevoerd wordt. Heeft je klant niet voldoende gedronken, dan kan het lichaam gedehydrateerd raken en kan men flauwvallen.

Tijdens de massage kan iemand ook zo diep ontspannen dat de bloeddruk daalt en het hart rustiger klopt. Wanneer je dan te snel opstaat, kan je duizelig worden of flauwvallen. Houd bij elke behandeling rekening met al deze factoren. In de massageopleidingen van Wellness Academie besteden we veel aandacht aan de juiste voorwaarden voor een goede massage en klantenomgang. Wil je graag eens kennismaken met ons opleidingsinstituut? Bezoek dan een van onze info-avonden!

Hoe is de gezondheid van je klant?

Als massagetherapeut moet je vooraf aan de behandeling controleren of je klant in goede gezondheid is en of er geen contra-indicaties zijn voor een massagebehandeling. Hoewel massage doorgaans veel voordelen heeft voor het welzijn, zijn er ook situaties waarin massages juist niet aangewezen zijn. Een grondige anamnese is dan ook essentieel. Tijdens de anamnese, oftewel het intakegesprek, stel je gerichte vragen over de gezondheid, mogelijke ziektes, medicijngebruik en de levensstijl van je klant. Hoe meer informatie je krijgt, hoe beter je een behandeling op maat kunt geven. In onze massageopleidingen leer je hoe je een anamnese afneemt. Ontdek hier meer over onze opleiding sportmasseur en de opleiding massagoloog!

Wees alert op de volgende signalen

Flauwvallen kan heel onverwachts gebeuren, maar er kunnen ook signalen aan voorafgaan. Het is belangrijk dat je deze signalen herkent:

  • Ineens heel onrustig worden
  • Klagen over duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd
  • Plots beginnen te zweten en het te warm krijgen
  • De huid wordt ineens koud en klam
  • Onrustige ademhaling en naar adem happen

Let op: bij twijfel over wat er aan de hand is, schakel je zo snel mogelijk een arts of de hulpdiensten in!

Wat doen bij flauwvallen na massage?

Zorg dat je de volgende stappen uit je hoofd leert. Mocht er onverhoopt iemand flauwvallen in je massagepraktijk, dan kun je meteen adequaat reageren:

  • Zorg dat je klant zich niet kan bezeren
    Als je klant niet op de grond ligt, leg hem of haar dan in een veilige positie om verwondingen door vallen te voorkomen.
  • Bevorder de bloedstroom naar de hersenen
    Laat de klant liggen, bij voorkeur met het hoofd lager dan het hart en de benen iets omhoog. Dit stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat helpt om snel weer bij bewustzijn te komen.
  • Controleer de pols en ademhaling
    Controleer of de persoon goed ademhaalt en of de luchtwegen vrij zijn. Bij de afwezigheid van de ademhaling, begin je met beademen. Check ook de polsslag. Ontdek je geen polsslag, start dan met reanimeren en schakel onmiddellijk hulp in. Is er ademhaling en een polsslag, dan is medische hulp meestal niet nodig, tenzij er specifieke medische indicaties zijn, zoals een insulineshock bij diabetes of als de klant na enkele minuten niet bijkomt.
  • Zorg voor voldoende comfort
    Let erop dat de hals/nek en de borstkas van de klant niet worden bekneld door te strakke kleding. Zorg voor frisse lucht in de ruimte en zorg er tegelijkertijd voor dat de klant het niet te koud krijgt.

Wat moet je vooral niet doen!

Een veelgemaakte fout is om iemand die net is flauwgevallen direct iets te eten of te drinken te geven. Doe dit alleen als de persoon volledig bij bewustzijn is en zelf kan eten of drinken. Laat iemand na het flauwvallen niet te snel opstaan. Zorg ervoor dat de persoon volledig bij bewustzijn is en blijf minstens enkele minuten erbij om te voorkomen dat hij of zij niet opnieuw flauwvalt. Laat de persoon niet alleen totdat hij of zij weer volledig op krachten is gekomen en je zeker weet dat alles in orde is. In onze opleiding massagetherapeut leer je hoe je op een veilige en verantwoorde manier professionele massages kunt geven en word je goed voorbereid op de praktijk!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie