"Waar passie en kennis samenkomen, groeit talent uit tot meesterschap." (meer info)
"Waar passie en kennis samenkomen, groeit talent uit tot meesterschap." (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat je niet en wel moet doen bij vermoeidheid!

28 mei 2018 | Massage & Therapieën
Wat je niet en wel moet doen bij vermoeidheid!

We kunnen er niet omheen; een groot deel van de bevolking voelt zich vermoeid. Er kunnen allerlei redenen op zowel lichamelijk als psychisch vlak aan ten grondslag liggen. Er wordt dagelijks veel van je verlangt op het werk en binnen je privéleven. Als er dan zo nu en dan nog eens extra zorgen en problemen op je pad komen, kun je je extra vermoeid voelen. Omdat iedereen wel eens met vermoeidheid te maken krijgt geven we hier een aantal tips voor wat je juist niet en wel moet doen bij vermoeidheid!

1. Niet doen: tegen je vermoeidheid vechten!

We kunnen je op voorhand al vertellen dat je dat gevecht gaat verliezen. Als je vermoeid bent, dan is dat een signaal van je lichaam dat je over je grenzen bent gegaan. Dit gebeurt vaak zelfs zonder dat je dat in eerste instantie in de gaten had. Je overschatte je eigen energie of je hebt gewoon de eerste tekenen van vermoeidheid genegeerd. Je moest immers nog zoveel! Pas daarmee op, want het kost vervolgens meer tijd om weer echt goed te herstellen van je vermoeidheid.

2. Niet doen: extra koffie en suikerrijke voeding

Wanneer je moe bent, zul je merken dat je lichaam dit wil gaan compenseren en al helemaal als je niet wilt toegeven dat je moe bent. ‘Ik drink wel even een kop sterke koffie en dan kan ik er weer tegen!’. De cafeïne zal je misschien op korte termijn een boost geven, maar daarna zul je je nog vermoeider voelen. Datzelfde geldt voor veel suiker eten. Je bloedsuikerspiegel schiet hierdoor omhoog, je lichaam moet veel insuline produceren om de suiker naar de cellen te vervoeren. Daarna daalt je bloedsuikerspiegel drastisch, waardoor je nog minder energie hebt en nog meer zin hebt in suikerrijke voeding.

3. Niet doen: extra lang slapen

Oké, oké een keer wat langer in je bed blijven liggen is niet het einde van de wereld. Maar steeds je vermoeidheid verhelpen door ‘bij te slapen’ is geen goed idee. Een nachtrust van maximaal zeven tot acht uur is voldoende, ook als je een keer extra vermoeid bent. Van te veel slapen word je namelijk juist extra slaperig. Om je fit te voelen is een regelmatig slaapritme heel belangrijk. Je lichaam heeft veel baat bij regelmaat. Het beste is om elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s ochtends steeds rond dezelfde tijd op te staan. Ben je erg gestrest en heb je last van slaapproblemen, onderga dan regelmatig een ontspanningsmassage. Dit helpt je om je zorgen los te laten, opgeslagen spanningen in je spieren worden los gemasseerd, je bloeddruk daalt en het gehalte aan stresshormonen neemt af; hiermee ben je op de goede weg voor een goede nachtrust!

4. Wel doen: naar je lichaam luisteren

Vermoeidheid door stress is een veelgehoorde klacht. In ons drukke leven is het soms lastig om zorgen los te laten. Zelfs als je denkt dat je rust en niets doet, ratelen je gedachten maar door en de spanning zet zich vast in je lichaam. Hoe kun je die gedachtestroom een halt toeroepen? En ervoor zorgen dat je levensenergie vrijelijk kan stromen, waardoor je je energiek voelt? Chakratherapie is een goede manier om beter naar je lichaam te leren luisteren en je bewust te worden van alle invloeden op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hierdoor kun je op tijd rust nemen om de verstoorde balans te herstellen! Je leert er alles over in onze Cursus Chakratherapie.

5. Wel doen: zorg voor voldoende herstelmomenten

We moeten ontzettend veel; maar niet alleen omdat anderen dat van ons verlangen, maar vaak ook omdat we zelf zoveel willen. Ben je vaak vermoeid, kijk dan eens kritisch naar al je activiteiten? Misschien zijn er wel een aantal activiteiten die je van jezelf moet, maar die bij nader inzien toch niet zo belangrijk zijn. Dat zijn er vaak meer dan je denkt! Plan op deze momenten liever herstelmomenten in. Dit zijn momenten waarop alles mag en niets moet. Doe op die momenten gewoon waar je zin in hebt! Het is een aanrader om er lekker even tussenuit te gaan, de natuur in te trekken, om languit in het gras te gaan liggen, om ontspannen te bewegen of om met vrienden af te spreken. Doe iets waar jij energie van krijgt!

6. Wel doen: onderga een massage!

Een massage is een ideale manier om lichamelijke en psychische spanningen los te laten. Het mooie is dat er talloze massagevormen zijn met elk hun eigen specifieke uitwerkingen. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van holistic pulsing? Met behulp van ritmische en wiegende bewegingen word je in een diepe meditatieve staat gebracht! Een andere unieke massagebehandeling is de lomi lomi samudra massage, met golvende bewegingen als van een rustige oceaan. Of droom weg bij de rustgevende klanken van klankschalen en gongs tijdens een klankmassage!

Of ben je misschien op zoek naar een nieuwe baan binnen een ontspannende branche? Dan kun je bij Wellness Academie leren om zelf al deze wonderlijke massages te geven! Bekijk hier het complete aanbod aan Massage Opleidingen en Cursussen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie