• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

De zin en onzin van conditioners

7 augustus 2019 | Kapper & Haarverzorging
De zin en onzin van conditioners

Gebruik jij altijd een crèmespoeling of conditioner na het wassen van je haar? De meeste mensen met half lang tot lang haar kunnen niet zonder, anders blijft hun haar na het wassen stug, onhandelbaar en onkambaar! Daarom is een conditioner voor de meesten echt onmisbaar. Hoe werkt een conditioner eigenlijk? En waarop moet je letten bij het aanschaffen van een goede crèmespoeling. We gaan in dit artikel in op de zin en onzin van conditioners!

Wat doet shampoo met je haar?

Shampoo is een reinigingsproduct, waarmee je vuil, resten stylingsproducten, talg, zweet en dode huidcellen uit je haar en van je hoofdhuid wast. Deze reinigende functie van shampoo zorgt er dan wel voor dat je haar en hoofdhuid schoon worden, maar in veel gevallen maakt het je haar ook onhandelbaar en stug. Het is ook afhankelijk van de soort shampoo en de ingrediënten, in welke mate je haar onhandelbaar wordt. We willen dat een shampoo veel meer voor ons haar doet, denk aan een mooie glans en het geven van een zacht en soepel gevoel. Dat is waar een conditioner of crèmespoeling om de hoek komt kijken. Hiermee maak je je haar weer handelbaar en kun je het mooi in model brengen.

De opbouw van het haar

Om te begrijpen wat een conditioner met je haar doet, is het nodig dat je een goed beeld hebt van hoe je haar er op microscopisch vlak uitziet. De binnenste laag van het haar heet de cortex of vezellaag en bestaat uit langwerpige, spiraalvormige cellen. Dit deel van het haar is verantwoordelijk voor de soepelheid en stevigheid van het haar. Hier bevindt zich vooral vocht en proteïne. De buitenste laag van het haar bestaat uit platte, elkaar overlappende cellen, die we ook wel vergelijken met schubben. Deze laag heet de cuticula of schubbenlaag. Leer alles over de opbouw, groei en verzorging van haar in onze Kappersopleiding (basis).

Wat doet conditioner met je haar?

Als de buitenste cellen van ons haar, de schubben, mooi glad over elkaar liggen heb je zacht en glanzend haar dat goed doorkambaar is. Na het wassen met shampoo kunnen de schubben ruw worden en niet meer mooi over elkaar liggen. Je haar voelt dan stug aan en je komt er moeilijk met een kam doorheen. Ook onder invloed van de zon, haarkleuringen en styling kunnen de schubben beschadigd raken, waardoor het haar droog en kwetsbaar wordt. Wanneer je je haar na het wassen met shampoo behandelt met een conditioner, dan worden de ruw geworden schubben weer glad gestreken. Je haar voelt dan weer zacht en soepel aan en is gemakkelijk te kammen.

Ingrediënten in conditioners: waarop letten?

Panthenol
Er zijn maar weinig ingrediënten die het haar echt kunnen binnendringen en van binnenuit kunnen versterken. Een van de ingrediënten die dit wel kan, is panthenol. Dit is de alcoholvorm van vitamine B5, oftewel pantotheenzuur. Het wordt daarom ook wel provitamine B5 genoemd. Panthenol kan beschadigingen van de haarschacht tijdelijk repareren. Het haar gaat hierdoor glanzen, wordt gladder, is minder statisch en is goed doorkambaar.

Siliconen
In veel conditioners zitten siliconen. Je herkent ze in de ingrediëntenlijst aan benamingen die eindigen op ‘-methicone’, zoals dimethicone en cyclomethicone. Siliconen leggen een beschermend laagje om de haarschacht, waardoor het haar weer glad wordt gemaakt. Je haar raakt hierdoor ook minder statisch geladen en krijgt meer glans. Je hebt misschien al veel tegenstrijdige berichten gehoord over dit ingrediënt. Zo wordt er weleens beweerd dat het de haren niet laat ademen. Dat is een misvatting, want onze haren zijn geen levend onderdeel van ons lichaam en kunnen dus niet ademen!

Proteïnen
In conditioners kun je ook proteïnen terugvinden. Ze doen dienst als de bouwstoffen van het haar. Deze ingrediënten kunnen doordringen tot de haarschacht en daar beschadigingen tijdelijk repareren. Het is hiervoor wel belangrijk dat het om gehydrolyseerde proteïne gaat. Is dat niet het geval dan dringt het niet in het haar binnen en wordt het gewoon weer van het haar af gewassen. Om de proteïne in conditioner goed zijn werk te laten doen, is het noodzakelijk dat je het wat langer laat intrekken.

Voor wie zijn leave-in conditioners bedoeld?

Naast de ‘traditionele’ conditioners zie je tegenwoordig ook leave-in conditioners in de schappen staan. Zoals de naam al doet vermoeden, was je deze conditioner niet uit. De leave-in conditioner is vooral geschikt voor mensen met grof haar en kroeshaar, die er gebaat bij zijn dat hun haar een flink stuk zachter en slapper wordt. Vooral ingrediënten als polymeren en plantaardige olie zorgen voor dit resultaat. Ze vullen beschadigingen in het haar op en maken het op die manier glad en glanzend. Hebben alleen je puntjes wat extra’s nodig om het verder splijten te voorkomen en het haar meer glans te geven, dan kun je ook gewoon na het wassen wat plantaardige olie, bijvoorbeeld kokosolie, op de puntjes aanbrengen.

De zin en onzin van conditioners

Zoals je hebt kunnen lezen is een conditioner voor veel mensen een zeer zinvol product. Het zorgt ervoor dat het haar beter doorkambaar is. Wanneer je geen conditioner gebruikt en je je ruwe haar vol knoppen gaat kammen, zul je je haar veel sneller beschadigen. Daarnaast zorgt conditioner ervoor dat je haar gezond glanst. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat conditioner beschadigd haar en gespleten punten niet kan herstellen. Het biedt een tijdelijke oplossing. Je hoeft ook geen overdreven dure conditioners te kopen. Check steeds of de bovenstaande ingrediënten, panthenol, gehydroliseerde proteïne en siliconen, in de ingrediëntenlijst staan. Pas ook op met te goedkope conditioners, want hier zitten vaak geen siliconen in.

Is haarverzorging helemaal jouw ding?

Mis dan niet onze volwaardige Opleiding Allround Kapper. Of ben je misschien op zoek naar een bijscholing waarin je leert om dof en futloos haar om te toveren tot gezonde stralende lokken? Dan mag je onze Cursus Keratine Behandeling niet missen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie