Cursus in de kijker: Shiatsu basis
Ken je onze beginnerscursus shiatsu al? Deze cursus shiatsu cyclus I-A is ideaal als eerste kennismaking met de massagewereld in combinatie met de traditionele oosterse geneeskunde. Behalve dat je hier massagetechnieken leert, leer je ook om op een andere manier naar de mens en gezondheid te kijken. Wat kun je allemaal verwachten van onze Cursus Shiatsu basis? We vertellen je er hier graag meer over. Bovendien kan dit een mooie eerste stap zijn in het traject om een volwaardige shiatsubehandelaar te worden.
Shiatsu, wat is dat nu eigenlijk?
De shiatsu therapie is een Japanse behandelmethode, waarvan de drukpuntmassage een belangrijk onderdeel uitmaakt. Tijdens deze massage wordt met vingerdruk ingewerkt op de acupunten en meridiaanbanen van het lichaam. Dit is vergelijkbaar met de Chinese acupunctuur, alleen worden er bij shiatsu geen naalden gebruikt. Het woord ‘shiatsu’ staat voor ‘vingerdruk’. Shiatsu behandelaars kunnen echter naast druk met de vingers ook druk uitoefenen met de handpalmen, ellebogen of knieën. Het doel van deze methode is om verstoringen in de energiedoorstroom van het lichaam te bevorderen, om zo lichaam en geest in balans te brengen.
Hoe is shiatsu ontstaan?
Denk eens aan je eerste reactie bij pijn? Vrijwel iedereen drukt of wrijft instinctief over de pijnlijke plek. We zien shiatsu dan ook als een ontwikkelde en concreet uitgewerkte methode van instinctief genezen. Wanneer we ons verdiepen in de oude oosterse geneeswijzen, dan zien we dat in China shiatsu al ruim 4000 jaar bestaat onder de noemer acupressuur en tui-na. Toen rond 200 v. Chr. Japanse monniken China bezochten, ontdekten zij daar de tui-na therapie. Ze namen deze kennis over en ontwikkelden die in eigen land verder onder de noemer ‘shiatsu’. De shiatsu is dan ook meer dan 2000 jaar oud. Bij Wellness Academie leren we je ook graag meer over tui-na in onze Cursus Tui-na Basis.
Cursus shiatsu basis; je leert eerst aan jezelf werken
In de cursus shiatsu cyclus I-A leer je kort meer over de geschiedenis en de basisprincipes van de oude Japanse geneeswijzen. Je leert meer over de ki-stroom in het lichaam, dit is de universele levensenergie. De cursus shiatsu basis bestaat voor het grootste deel uit praktijkoefening. Op de eerste plaats leer je om aan jezelf te werken. Binnen de shiatsu heet dit do-in. Het doel hiervan is om je beter bewust te worden van je eigen energie, om de blokkades in je eigen energiedoorstroom op te heffen en om jezelf een zo goed mogelijke houding aan te leren, om anderen optimaal te kunnen helpen met shiatsu.
Waarvoor kun je shiatsu inzetten?
De meeste westerse therapieën worden ingezet voor het herstellen van de gezondheid en het verminderen van bestaande klachten. Dat kan ook met de traditionele oosterse geneeswijzen. Een verschil is echter dat de oosterse therapieën vooral ook een zeer sterke focus hebben op het voorkomen van gezondheidsklachten. Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen. Shiatsu is gericht op het versterken van de eigen helende kracht van het lichaam, door ki te stimuleren middels massagetechnieken die uitgevoerd worden op de meridianen en acupunten. In deze cursus shiatsu basis leer je om een volledige basisbehandeling uit te voeren. Schrijf je hier direct online in voor onze Cursus Shiatsu Basis.
Doorgroeimogelijkheden na een cursus shiatsu basis (cyclus I-A)
Aan het einde van deze cursus shiatsu basis ontvang je een certificaat. We raden je aan om na de cursus de shiatsu technieken zo veel mogelijk te oefenen. Je bent in staat om professionele basisbehandelingen aan te bieden aan klanten. Er is echter nog veel meer te leren. Ben je na deze cursus nog nieuwsgieriger geworden naar wat shiatsu nog meer voor jou en je klanten kan betekenen? Studeer dan verder door eveneens onze Cursus Shiatsu I-B of de volwaardige modulaire Opleiding Shiatsubehandelaar te volgen. Met het diploma van deze opleiding mag je je aansluiten bij de Belgische Shiatsu Federatie (BSF).
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.