Cursus in de kijker: orthomanipulatie therapie
‘Orthomanipulatie therapie’, het is een hele mondvol, maar wat betekent het eigenlijk? Wat leer je allemaal in de cursus orthomanipulatie therapie? Waar komt deze therapie vandaan? En welke klachten kun je er allemaal mee verhelpen? We zetten vandaag de cursus orthomanipulatie therapie in de kijker door enkele veel gestelde vragen over deze therapie te beantwoorden.
Wat is orthomanipulatie therapie?
Orthomanipulatie therapie is een behandelwijze om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat te behandelen, denk hierbij aan klachten aan botten, pezen, spieren, gewrichten en gewrichtsbanden. De orthomanipulatie therapie gaat ervan uit dat mensen normaalgesproken altijd symmetrisch bewegen, maar dat gedurende het leven hier verstoringen in kunnen optreden. Dit uit zich onder andere in scheefstand, beenlengteverschil en blokkades in gewrichten. Tijdens de Cursus Orthomanipulatie Therapie leer je om deze verstoringen te verhelpen met behulp van manipulaties in combinatie met stretchtechnieken, post-isometrische oefeningen en zachte massagetechnieken.
Is orthomanipulatie therapie pijnlijk?
Vaak denken mensen bij therapieën voor het behandelen van rug-, schouder-, nek- of bekkenklachten aan behandelingen als ‘kraken’ en andere ingrijpende technieken om ‘alles weer op zijn plaats te krijgen’. Orthomanipulatie therapie is iets anders; het is een milde behandeling, waarbij niet wordt gekraakt of hard wordt geduwd en getrokken! Het kan soms pijn doen, maar dan alleen omdat bepaalde plekken al pijnlijk waren. Tijdens de behandeling manipuleer je zachtjes met de duimen de wervels. De manipulaties vinden plaats tijdens een dynamische beweging. De ontvanger moet een specifieke beweging maken, terwijl jij de manipulatie uitvoert. Hiermee leid je de spieren af, zodat ze de behandeling niet tegenwerken.
Wat is Dorn therapie en Breuss massage?
De begrippen Dorn therapie en Breuss massage worden vaak in één adem genoemd met orthomanipulatie therapie. De orthomanipulatie therapie, zoals je die leert in onze cursus orthomanipulatie, is gebaseerd op de technieken van de Dorn therapie die in Duitsland werd ontwikkeld door Dieter Dorn (1938-2011). Hij had zelf veel rugklachten en ging op zoek naar een geschikte behandelmethode. De Breuss massage, ontwikkeld door de Duitser Rudolf Breuss, is een goede aanvulling op de Dorn therapie en wordt na de Dorn therapie gegeven. Het is een verfijnde en energetische rugmassage waarbij lichamelijke, geestelijke en energetische blokkades worden opgelost en waarbij veel aandacht is voor het inwerken op de tussenwervelschijven.
Wat zijn de indicaties en contra-indicaties?
De indicaties voor orthomanipulatie therapie zijn o.a.:
- Rugklachten
- Nekklachten
- Schouderklachten
- Hoofdpijn
- Migraine
- Bekkenpijn
- Kniepijn
- Whiplash
- Uitstralingspijn in benen en voeten
- Carpaal tunnel syndroom
- RSI
Orthomanipulatie therapie mag niet direct na een trauma toegepast worden. Er moet in dat geval eerst een arts geraadpleegd worden. Normaal gesproken kan orthomanipulatie therapie pas na 6 tot 8 weken na het trauma gegeven worden. Andere contra-indicaties zijn: ontstekingen, koorts, acute hernia, acute migraine en verlammingsverschijnselen.
Voor wie is de cursus orthomanipulatie therapie bedoeld?
Voor het volgen van de cursus orthomanipulatie therapie, dien je eerst de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie te volgen. Het is heel belangrijk dat je over voldoende kennis van het menselijk lichaam beschikt. Verder is de cursus orthomanipulatie therapie voor iedereen toegankelijk. Het is vooral een geschikte cursus voor massagetherapeuten die veel klanten hebben met rug-, schouder- of nekklachten. Met deze bijzondere therapie zul je hen nog beter van dienst kunnen zijn. Deze cursus is bijvoorbeeld een uitstekend vervolg op de Opleiding Massagetherapeut of de Opleiding Sportmasseur.
Bekijk hier het overzicht van al onze Wellness Opleidingen!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.