Een bestaande salon overnemen?
Denk jij erover na om in 2017 voor jezelf te beginnen? Misschien is het overnemen van een bestaande salon iets voor jou! Een mooi ingericht pand, naamsbekendheid, een kant-en-klaar klantenbestand: wanneer je een bestaande salon overneemt, krijg je het er allemaal bij. Zo kun je direct al je energie stoppen in dat waar je het allerbeste in bent: je klanten voorzien van een zorgvuldige beautybehandeling! Waar moet je op letten bij het overnemen van een bestaande salon? En hoe pak je zoiets eigenlijk aan?
Kans van slagen
Het Ondernemersplein, een informatief Nederlandse platform voor zelfstandigen, is er duidelijk over: zelfstandigen die een bestaand bedrijf overnemen hebben veel meer kans van slagen dan collega's die helemaal bij nul beginnen. Volgens hen is het slagingspercentages bij overname maar liefst zesennegentig procent. Dit terwijl startende ondernemers die hun bedrijf helemaal zelf opbouwen slechts in de helft van de gevallen succesvol zijn. Het starten van een eigen zaak neemt nou eenmaal een hoop onzekerheden met zich mee. Want hoe zorgvuldig je vooraf ook je marktonderzoek doet en de aanwezigheid van je potentiële klantenkring bepaald, de realiteit zal er altijd nèt iets anders uitzien. Neem je een bestaand bedrijf over, dan heb je hier veel beter zicht op.
Bezoek vakbeurzen
Wil je serieus werk maken van het overnemen van een bestaande salon, zet dan eerst voor jezelf op een rij aan welke voorwaarden de salon moet voldoen. Met welke doelgroep wil je graag werken? Wil je een kleinschalige schoonheidssalon starten of liever een grotere zaak met meerdere medewerkers managen? Vervolgens kun je jouw zoektocht starten. Sluit je aan bij brancheverenigingen, zoals het Nederlandse ANBOS en de Belgische Beauty Federatie. Omdat saloneigenaars er, omwille van hun klanten, vaak liever niet mee te koop lopen dat ze nadenken over een verkoop, zal je zoektocht vooral in de wandelgangen moeten plaatsvinden. Netwerken is hierbij dus cruciaal! Bezoek dan ook netwerkbijeenkomsten van lokale ondernemers en omcirkel alle beauty evenementen in je agenda. Benieuwd waar je dit jaar terecht kunt om je concullega's te ontmoeten? Check onze Beurzenkalender voor het voorjaar van 2017.
Geleidelijke overname?
Heb je eenmaal jouw droomsalon gevonden, dan zijn er veel dingen waar je aan zal moeten denken. Om volledig inzicht te krijgen in de zaken van het bedrijf, kun je een zogenoemde due dilligence opvragen, een boekhoudingsonderzoek van de salon. Zo heb je nog beter zicht op het klantenbestand, het personeelsbestand, eventueel lopende contracten met leveranciers en het toekomstperspectief van de salon. Ook kun je een geleidelijke overname overwegen, waarbij je jouw aandeel in het bedrijf langzaamaan opbouwt. Vooral wanneer je een beginnende beauty professional bent, kan dit een fijne manier zijn. Zo kun je eerst nog even een hoop leren van de bestaande eigenaar en hoef je bovendien niet in één keer het volledige overnamebedrag op te brengen!
Checklist salonovername
Naast de boekhouding en het bespreken van het tijdspad van de overname, zijn er nog een aantal zaken waar je als toekomstige saloneigenaar bij stil moet staan. Wat zijn bijvoorbeeld de toekomstplannen van de huidige eigenaar? Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat de eigenaar niet aan de overkant een grotere en moderne versie van de salon gaat openen! Tegelijkertijd zal je kritisch naar jezelf moeten kijken. Wat heb jij, behalve een flinke portie doorzettingsvermogen, nodig om te slagen als saloneigenaar? Bereid je optimaal voor op het onderschap en volg naast onze opleiding schoonheidsspecialiste ook de cursus start je eigen salon.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.