Deze herken je aan een witte tot gelige eeltplek met een duidelijke kern. De huid wordt harder en in het midden groeit de huid naar binnen toe. Dit wordt ook wel een eksteroog genoemd. We zien deze soort likdoorn vaak boven op een teen of aan de zijkanten van de voeten.
Weke likdoorn
Deze likdoorn voelt, zoals de naam al doet vermoeden, wat zachter aan. Meestal gaat het om een pijnlijke plek tussen de tenen, waar de huid wat zachter is.
Zaadlikdoorn
Deze likdoorn komt voor op de voetzool en heeft de vorm van een zaadje. Je ziet het veel bij een droge huid. Deze soort likdoorn is meestal niet pijnlijk.
(Neuro)vasculaire likdoorn
We spreken van een vasculaire likdoorn als er bloedvaatjes meegroeien in de eeltplek. Wanneer er ook zenuwuiteinden meegroeien, spreken we van een neurovasculaire likdoorn en dit kan zeer pijnlijk zijn.
Lees ook: Tips om hielkloven te voorkomen
Een likdoorn weghalen kun je het beste overlaten aan een gediplomeerde pedicure. Een pedicure kan bekijken wat de oorzaak is van de likdoorn, wat voor soort likdoorn het is en daarvoor de beste maatregelen en behandelmethoden voorstellen. We zullen hier enkele behandelmethoden kort toelichten. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van likdoornpleisters. Deze bevatten salicylzuur die de likdoorn losweken en die zorgen voor drukvermindering. Ook bestaan er antidrukringen. Een warm voetenbadje met soda of zeezout kan helpen om de huid zacht te maken, waardoor de likdoorn gemakkelijk weg te halen is met een scrubbehandeling of vijl. Pas wel op dat je de gezonde huid niet beschadigt. Wil je zelf leren om veelvoorkomende voetkwalen te behandelen, volg dan onze Opleiding Pedicure.
Om de volgende keer likdoorns te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak is verkeerd schoeisel de oorzaak. Een pedicure heeft hier een getraind oog voor en kan je uitstekend adviseren over het meest geschikte schoeisel. Soms ligt het aan de stand van de voeten en kunnen er zooltjes of andere hulpmiddelen nodig zijn om de stand van de voeten te corrigeren. Het is dus in ieder geval belangrijk dat er geen drukplekken zijn. Heb je veel last van eeltvorming, dan is de kans op likdoorns groter. Gebruik dan regelmatig een eeltcrème om de huid van je voeten zacht en soepel te houden. Meer weten over voetverzorging bekijk dan hier al onze Nagelstyling en Pedicure Opleidingen en Cursussen in België en Nederland.
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.