Mis deze last-minute aanbiedingen niet! (meer info)
Mis deze last-minute aanbiedingen niet! (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Alles wat je moet weten over roos

20 mei 2016
Alles wat je moet weten over roos

Roos is een veelvoorkomend probleem. Veel mensen hebben last van deze droge, witte schilfers op de hoofdhuid, die op ongelegen momenten op je schouders kunnen vallen! Daarnaast kan roos ook tot jeuk aan de hoofdhuid leiden. Wanneer je begint te krabben kunnen er wondjes en ontstekingen ontstaan. Wat is roos precies? Hoe ontstaat het? En wat kun je ertegen doen? Lees hier alles wat je moet weten over roos.

Zo ontstaat roos

De huid vernieuwt zich voortdurend, zo ook de hoofdhuid. Er worden nieuwe huidcellen gevormd doordat de cellen in de huid zich delen. De oude cellen sterven af en laten los. Normaalgesproken zijn dit kleine schilfertjes die je niet ziet. Bij roos delen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel, waardoor er meer dode cellen zijn. Deze cellen kleven aan elkaar, waardoor je ze wel duidelijk ziet als schilfers. De versnelde celdeling wordt veroorzaakt door de schimmel Pityrosporon ovale. Deze is bij iedereen op de huid aanwezig, alleen is de ene persoon er gevoeliger voor dan de ander. Omdat deze schimmel houdt van een vochtige en warme omgeving hebben mensen die vaak een helm of muts dragen hier sneller last van. Daarnaast hebben mensen ook in de winter sneller last van roos dan in de zomer. 

Wat als een antiroosshampoo niet helpt?

Roos kun je verhelpen door een antiroosshampoo te gebruiken. Hierin zit meestal seleniumsulfide of zinkpyrithion die de schimmel tegengaan. Je kunt het beste shampoo met zinkpyrithion gebruiken, omdat dit ingrediënt geen effect heeft op de talgproductie. Shampoos met seleniumsulfide maken het haar sneller vet. Helpt een shampoo niet, probeer dan een ander merk. Je kunt ook 1 tot 2 keer per week ketaconazolcrème gebruiken. Verdwijnt de roos niet, dan kan het zijn dat je last hebt van seborrhoïsch eczeem. Roos is een lichte vorm van seborrhoïsch eczeem. Het verschil met roos is dat de schilfers niet droog en wit maar vet en geel zijn. Raadpleeg een arts, zodat hij de juiste medicijnen kan voorschrijven. Er bestaan heel wat huid- en haaraandoeningen. In onze Kappersopleiding leer je onder meer alles over de anatomie van het haar en leer je veelvoorkomende haarproblemen herkennen.

Veelgehoorde misvattingen over roos

Er bestaan heel wat misvattingen over roos. We hebben hier de belangrijkste misvattingen verzameld:

  • Roos is besmettelijk
    Roos is niet besmettelijk. Je krijgt bijvoorbeeld geen roos door de haarborstel te gebruiken van iemand die last heeft van roos.
  • Roos leidt tot haaruitval en kaalheid
    Normale roos leidt niet tot haaruitval en kaalheid. Wanneer er sprake is van een zeer vet seborrhoïsch eczeem zou dit haaruitval kunnen versnellen, omdat dit de hoofdhuid kan aantasten en daardoor de haren kan beschadigen. Er zijn dan vette gele schilfers te zien, de hoofdhuid is rood, jeukt en er ontstaan ontstekingen.
  • Roos ontstaat door slechte hygiëne
    Iedereen wordt dagelijks geconfronteerd met schimmels, waaronder ook met de schimmel die roos veroorzaakt. Deze schimmels zorgen alleen voor problemen wanneer iemands weerstand is verzwakt en dus niet per se door een slechte hygiëne.
  • Rooskam kan roos verhelpen
    Een rooskam biedt een tijdelijke oplossing. Met deze kam verwijder je de aanwezige roos in het haar. Het verhelpt niet het probleem, want na een tijdje duikt er weer nieuwe roos op. Heb je roos en ga je naar een feestje waar je die mooie ‘black dress’ wilt dragen, dan kan de rooskam je voor een paar uurtjes vrijwaren van roos.

Gouden tip tegen roos?

Een gouden tip tegen roos bestaat niet. We weten dat de schimmel Pityrosporon ovale een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van roos, maar de reden waarom deze schimmel bij de een wel roos veroorzaakt en bij de ander niet kan uiteenlopende redenen hebben, zoals een verzwakte weerstand door stress, vermoeidheid, ongezonde voeding of het gebruik van verkeerde haarproducten als gel of haarspray. De oorzaak kan dus heel divers zijn en moet van persoon tot persoon bekeken worden.

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie