5 factoren die de haargroei beïnvloeden
Wat is het geheim voor mooie, gezonde haren? Daarvoor bestaat helaas geen toverformule! Er zijn namelijk heel wat factoren die van invloed zijn op de conditie van de haren en de haargroei, waaronder medische factoren, factoren als stress en je levensstijl. Je leest er meer over in dit artikel. Meer weten? Maak dan hier ook kennis met onze Opleidingen Haartooi.
1. Leeftijd en haargroei
Volwassenen van in de twintig en dertig jaar hebben gemiddeld 615 haarfollikels per vierkante centimeter. Bij 50-plussers zakt dit aantal tot gemiddeld 485 en bij mensen van in de tachtig daalt het aantal tot een gemiddelde van 435 haarfollikels. Daarnaast wordt het haar met de leeftijd ook dunner, waardoor het haar minder volume heeft. Hoe mooi het haar blijft en hoe goed het blijft groeien wordt vervolgens beïnvloed door de mate van stress, hormonale veranderingen, voedingsgewoonten, levensstijl, eventueel medicijngebruik en de manier van haarverzorging en styling.
2. Stress en haarproblemen
Vaak hoor je mensen klagen over hun haar met als opmerking dat ze haarproblemen hebben gekregen door de stress. Het klinkt als een cliché, maar zoals bij zoveel clichés schuilt er wel een waarheid achter. Stress kan van grote invloed zijn op de gezondheid van de haren. Bij veel stress begint de bijnier overuren te draaien waardoor het gehalte aan adrenaline in het bloed toeneemt. Dit kan soms tot een toename van testosteron en dihydrotestosteron leiden, dat zonder genoeg oestrogeen als tegenwicht ervoor kan zorgen dat de conditie van het haar vermindert en er haarproblemen of haaruitval ontstaat. In onze Kappersopleiding in Hasselt leer je alles over haar en veelvoorkomende haarproblemen.
3. Voeding en haar
De meeste mensen denken bij haarverzorging alleen maar aan haarverzorgingsproducten als shampoos en conditioners. Maar haar wordt ook van binnenuit verzorgd. Voor een gezonde haargroei is voeding dat rijk is aan proteïnen, vitaminen en mineralen heel belangrijk. Vooral wanneer iemand te weinig proteïnen binnenkrijgt kan dit een van de oorzaken zijn van haarproblemen. Omdat een haarfollikel een zogeheten niet-essentieel weefsel is, staat het achteraan in de rij bij het ontvangen van voedende ingrediënten. Bij een langdurig gebrek aan de juiste voedingsstoffen kan dit vroegtijdige haaruitval in de hand werken.
Lees ook: 5 tips voor meer volume in je haar
4. Hormonale veranderingen en medicijnen
Hormonale veranderingen vanwege de menopauze, schildklierproblemen en hormonale reacties op veranderingen in het auto-immuunsysteem kunnen van invloed zijn op de gezonde haargroei. Ook na de zwangerschap kan haarverdunning optreden en sommige vrouwen kunnen zelfs last krijgen van kale plekken. Er zijn ook vrouwen die haarproblemen kunnen krijgen mede door pilgebruik. Meestal gebeurt dit alleen bij vrouwen die al een erfelijke medische geschiedenis van haaruitval hebben. Ook andere medicijnen kunnen van invloed zijn op de haargroei, dat geldt o.a. voor cholesterol verlagende medicijnen, medicijnen tegen maagzweren, diabetes medicijnen en medicijnen voor de bloeddruk.
5. Haarverzorging
Met de krul- en stijltang en allerlei stylingsproducten kun je je kapsel er mooi en verzorgd uit laten zien. Maar wanneer je dit soort materialen en producten te vaak gebruikt, kan het je haar ook beschadigen. Zorg dat je in ieder geval nooit een stijltang op nat haar gebruikt en zorg dat de tang niet te warm is. Ook je haren te vaak en te warm föhnen kan je haren uitdrogen. Pas ook op met haarkleuringen, ook daarmee kun je op de lange duur je haren beschadigen. Verder kunnen shampoos ingrediënten bevatten die niet goed voor jouw type haar zijn. Sulfaten in shampoos kunnen bijvoorbeeld een uitdrogende en irriterende werking hebben. Wil je alles leren over haar en kapsels? En lijkt het je leuk om binnen de beauty branche te werken? Bekijk dan hier onze kappersopleiding!
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.