• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

5 fabels en feiten over zelfbruiner

16 mei 2022 | Schoonheidszorg
5 fabels en feiten over zelfbruiner

De zomer staat voor de deur! Dat is ook de tijd voor jurkjes, rokjes en bikini’s. Wil je echter liever niet eerst uren in de zon bakken om een bruin kleurtje te krijgen? Dat is een verstandige beslissing, want de zon kan veel schade aanrichten aan je huid. Toch zou je graag wel een zomers kleurtje hebben. Is het dan een goed idee om met zelfbruiner aan de slag te gaan? Kan dat geen kwaad? Er bestaan nog steeds heel wat fabels en feiten over zelfbruiners. Wellness Academie vertelt je er hier graag meer over!

1. Een zelfbruiner is een soort suiker

Dit is een feit. Het belangrijkste ingrediënt van een zelfbruiner, dat voor het verkleuren van de huid zorgt, is DHA (dihydroxyacetone). Dit is inderdaad een soort suiker, een kunstmatige suiker wel te verstaan. Kenmerkend voor DHA is dat het voor een reactie zorgt met de eiwitten in de opperhuid. Deze bovenste laag van de huid bestaat uit dode huidcellen. Deze reactie van DHA met de eiwitten resulteert in de bruine kleur. Hoe bruin je huid wordt, hangt van de concentratie aan dihydroxyacetone. Hoe hoger deze concentratie is, hoe donkerder de huid zal kleuren. Zorg echter nooit voor een te groot contrast met je oorspronkelijke kleur, want dan kan het er onnatuurlijk uit gaan zien.

2. Met een bruin kleurtje is je huid beter beschermd

Wist je dat bruin worden door de zon een verdedigingsmechanisme van ons lichaam is? Onder invloed van de zon maken pigmentcellen melanine aan. Dit is het stofje dat voor de bruine kleur zorgt. Het doel hiervan is niet om je er ‘mooier’ uit te laten zien. Dit beschermingsmechanisme is bovendien niet voldoende om je te hoeden voor schade door uv-straling. Sterker nog, een zongebruinde huid is een ‘beschadigde huid’! De manier waarop zelfbruiners je huid kleuren werkt op een andere manier. Dit bruine kleurtje biedt geen bescherming tegen de schadelijke zonnestralen. Het advies is dus altijd smeren met zonnebrandcrème. Kortom, het is een fabel dat een bruin kleurtje je huid beter beschermt!

Leer alles over de functie, werking en verzorging van de huid, in onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e)!

3. Hydrateer je huid met olie na zelfbruiner aanbrengen

Je hoort vaak dat het belangrijk is om na het gebruik van zelfbruiner je huid goed te hydrateren voor een zo lang mogelijk resultaat. Dat is deels een feit. Allereerst, is het belangrijk om na het tannen met zelfbruiner de eerste dag niet te douchen of baden. De zelfbruiner heeft namelijk 8 uur nodig om volledig in te werken op de huid. Daarna is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Gebruik daarvoor echter liever geen hydraterende producten op oliebasis. DHA lost namelijk gemakkelijk op in olie. Daarnaast is het voor het behoud van je tan belangrijk om geen scrubs en producten met AHA’s, BHA’s, salicylzuur en retinoïden te gebruiken.

4. Een zelfbruiner gebruiken is altijd veiliger dan verkleuren door de zon

Ja, dat is zeker waar! Het gebruik van bruiningsproducten met het ingrediënt DHA (dihydroxyacetone) is altijd veiliger dan in de zon liggen bakken of onder de zonnebank gaan. DHA in cosmetica is onder meer veilig bevonden door de Europese Commissie. Dit ingrediënt reageert alleen met de dode huidcellen, die uiteindelijk van de huid vallen. Er wordt hierdoor dus geen schade aangericht aan de diepere lagen van de huid, zoals dat wel het geval is bij blootstelling aan uv-straling. Het is dus na een behandeling met zelfbruiner belangrijk dat je zoveel mogelijk uit de zon blijft en je huid goed blijft beschermen met een zonnebrandcrème met een adequate SPF.

5. Spraytan is de beste manier om zelfbruiner aan te brengen!

Feit! Er worden heel wat blunders gemaakt met het aanbrengen van zelfbruiners. Met een crème zie je al snel gedeeltes van de huid over het hoofd. Dat geeft natuurlijk een vreemd resultaat. Ook het dikker of dunner aanbrengen van de crème kan er vlekkerig uitzien. Het beste is daarom om zelfbruiner in de vorm van een spray aan te brengen. Hiervoor ga je het beste naar een schoonheidsspecialist die ervaring heeft met spray tan. Dan weet je zeker dat het product heel gelijkmatig wordt aangebracht en er geen zones ‘vergeten’ worden. Wil je zelf leren om deze behandeling als een pro aan te bieden in je salon? Volg dan de Cursus Spraytanning van Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie