3 nagelproblemen in de zomer uitgelicht
Het zomerseizoen lijkt in eerste instantie goed nieuws voor nagels! Zeker voor de teennagels die niet meer verstopt zitten in dichte schoenen. Voortdurend frisse lucht in open schoenen zorgt voor minder zweten en houdt de huid en de nagels van de voeten fris. Toch zit er ook een schaduwkant aan, want ook in de zomer hebben nagels speciale verzorging nodig. Zorg dat je als nagelstyliste voorbereid bent om je klanten ook in de zomer zo goed mogelijk van dienst te zijn. We gaan hier in op veel voorkomende nagelproblemen in de zomer.
1. Nagels groeien sneller
Het is een feit dat nagels in de zomer sneller groeien dan in overige seizoenen. Wijs je klanten hierop bij het plaatsen van gelnagels, omdat ze hierdoor in de zomer eerder terug zullen moeten komen dan anders om hun nagels bij te laten werken. Hoewel je als professionele nagelstyliste natuurlijk altijd zeer zorgvuldig te werk gaat, brengt dit altijd een grotere risico mee op het beschadigen van de natuurlijke nagel omdat je er meer aan het ‘sleutelen’ bent. Met warm weer is het dan nog eens extra oppassen geblazen, want de warmte in combinatie met eventuele wondjes verhoogt de kans op bacteriële infecties en schimmelinfecties. In onze Cursus Nagelstyling Gelnagels Basis leer je om nagels op een verantwoorde wijze te verzorgen en om op professionele wijze gelnagels aan te brengen.
2. Gevaar van te veel blootstelling aan de zon
Wanneer we het hebben over zonnen, wordt er altijd op gehamerd dat je de huid goed moet beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon om verbranding en huidkanker te voorkomen. Maar hoe zit dat met de nagels? Daar wordt nauwelijks over gesproken. We willen je er hier attent op maken dat het nagelbed, het weefsel onder en achter de nagel waar de nagel uit groeit, ook beschadigd kan worden door te veel blootstelling aan de zon.
Hoewel de nagelplaat circa een derde van de zonnestralen filtert, kan een langdurige blootstelling aan de zon wel degelijk schade veroorzaken aan het nagelbed. Zo kan er ook in het nagelbed een melanoom ontstaan. Je herkent een melanoom op deze plek aan een donkere pigmentstreep die door de nagel heen zichtbaar is. Als de tumor begint te groeien kan de nagel kapotgaan en kan er een zwerende wond ontstaan die niet geneest. Het is dus belangrijk om ook de nagels te beschermen tegen de zon. Er zijn nagelproducten op de markt die bescherming bieden tegen de zon.
3. Te zachte en flexibele nagels
Doordat de luchtvochtigheid in de zomer een stuk hoger is kunnen de nagels te goed gehydrateerd raken. Hierdoor worden ze te zacht en flexibel. De nagels kunnen sneller beschadigen. Zo kan het zelfs gebeuren dat een nagel loskomt van het nagelbed; in vaktermen noemen we dit onycholysis. Omdat het onder de losgekomen nagel warm en vochtig is, vergroot dit ook nog eens het risico op een schimmelinfectie. Wanneer nagels de neiging hebben om te zacht en te flexibel te worden in de zomer is het verstandig om ze wat korter te houden. Hiermee voorkom je beschadigingen door het dubbelklappen van de nagel. Daarnaast kun je een nagelverharder (zonder formaldehyde) op de nagels aanbrengen om ze steviger te maken.
Ben je een liefhebber van nagelverzorging en nagelstyling? En lijkt het je wat om van je hobby je beroep te maken? Bekijk dan hier ook eens onze volledige Opleiding Nagelstyliste.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.